Krämig svampsoppa med sting och vitlöksbröd

Krämig svampsoppa med sting och vitlöksbröd
Foto: TV4

Krämig svampsoppa med sting och vitlöksbröd

7

16 ingredienser

15 min

Krämig svampsoppa med champinjoner och kantareller. Smaksätts med sherry och tabasco. Servera ett gott vitlöksbröd till.

Dryck
Till svamp passar det bra att servera ett vitt vin med fatkarak¬tär. Här rekommenderas Nederburg Winemaster’s Reserve Chardonnay 2012 som har en torr smak med inslag av ananas, melon och citrus samt välintegrerade fattoner. Art.nr: 86298 (bs) Ursprung: Sydafrika
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Soppa

  • 200 g champinjoner, hackade
  • 50 g kantareller, hackade
  • 1 gul lök, finhackad (liten)
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 svampbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 7 dl mjölk
  • 1 msk sherry
  • 2 msk persilja
  • tabasco (efter smak)

Vitlöksbröd

  • 1 lantbröd, delat i över och underhalva
  • 75 g smör, smält
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk persilja

Gör så här

  1. Soppa
    Smält smöret i en stor kastrull. Fräs löken blank.
  2. Blanda i svampen och koka in det mesta av vätskan. Pudra över mjölet och rör hela tiden.
  3. Häll i mjölk och grädde, försiktigt och under omrörning i början så det inte blir klumpar. Avsluta med sherry och svampbuljong.
  4. Blanda i persiljan. Låt sjuda ett par minuter under omrörning. Smaka av med tabasco.
  5. Vitlöksbröd
    Blanda smält smör, olja, persilja och pressad vitlök. Fördela blandningen över ena brödhalvan. "Rosta" i ugn 200 grader till brödet får gyllenbrun färg.