Italienska piroger med ost och soltorkade tomater

3 röster
2 h 40 m
20 små piråger
Italienska piroger med ost och soltorkade tomater
Foto: Zeta

Zeta Mozzarella med mild smak med viss syrlighet. God till sallader, pastarätter och lyxiga smörgåsar.

Zeta mozzarella
2 h 40 m
20 små piråger

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk Zeta extra jungfruolivolja classico
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 1 l Zeta Frityrolja

Ostfyllning

  • 250 g Zeta Ricotta
  • 250 g Zeta Mozzarella
  • 1 förp Zeta Körsbärstomater lätt soltorkade
  • 2 msk färsk basilika, finhackad (eller oregano)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löser sig. Blanda ner resten av vattnet, mjölken, socker, salt och olivolja. Rör ner durumvete och vanligt vetemjöl till en fast deg som släpper från kanterna.
  2. Fortsätt att knåda degen tills den är följsam och elastisk. Täck degen med plastfolie och låt jäsa i cirka 2 timmar.
  3. När degen jäst färdigt. Dela den i cirka 20 bitar. Platta ut och kavla till rundlar.
  4. Klicka på ricottaost i mitten av rundeln, toppa med tomater och lägg på mozzarellaost (se till att den är avrunnen då vätska lätt gör att panzerottin öppnar sig). Krydda med örter.
  5. Pensla kanterna med vatten och nyp ihop till en halvmåneformad pirog. Värm frityroljan i en stekpanna med höga kanter tills oljan är cirka 180 grader och fritera pirogerna tills de är gyllenbruna.
  6. Låt rinna av på ett galler eller hushållspapper
13 december 2016