Italiensk paj med mozzarella, tomat och basilika

Italiensk paj med mozzarella, tomat och basilika
Foto: Zeta

Italiensk paj med mozzarella, tomat och basilika

98

9 steg att laga

19 ingredienser

60 m

Festlig paj med klassiska italienska smaker som mozzarella, parmesan, tomat och basilika.

Tips! Servera gärna med prosciutto eller någon annan italiensk lufttorkad skinka.

Zeta pamigiano 14 mån

Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån är fyllig och rund, med lång eftersmak.

Ingredienser

portioner4 portioner

Pajdeg

  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl Zeta extra jungfruolivolja classico
  • 1 dl vatten, kallt

Fyllning

  • 150 g Zeta Fetaost
  • 1 dl Zeta Soltorkade tomater Classico, hackade
  • 2 dl Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 ägg
  • 70 g bladspenat, strimlad
  • 2 dl Zeta Ricotta
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk Zeta olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • 2 Zeta Plommontomater
  • 125 g Zeta Mozzarella
  • ca 10 färska basilikablad

Gör så här

  1. Blanda snabbt samman ingredienserna till pajdegen, använd gärna matberedare. Vira in degen i plastfilm eller lägg i en plastpåse och låt vila i kylen minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform som mäter cirka 15×30 cm eller en rund form, cirka 23 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter, tills den börjar få lite färg.
  5. Smula fetaosten i en bunke och blanda ner soltorkade tomater, parmesanost, pressad vitlök, ägg och spenat.
  6. Fördela röran i pajskalet.
  7. Vispa ihop ricottaost och vatten till jämn konsistens. Salta och peppra lätt. Slå ricottablandningen över pajen.
  8. Grädda i ugnen i ca 35 minuter tills pajen fått fin färg. Låt den därefter svalna något.
  9. Dela och skiva tomaterna och dela mozzarellan i mindre bitar.Varva tomat och mozzarella på pajen och toppa med strimlad basilika.