Ingefärspicklad sparris

koket.se
ingegfarspicklad sparris
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018

Ingefärspicklad sparris

13 ingredienser

30 m+ tid i kyl

Ingefärspicklad sparris med korianderfrö, marinerad tartar på lax, laxrom och späda blad blir en festlig och god rätt att servera till helgen.

Ingredienser

portioner

Ingefärspicklad sparris

  • 500 g grön sparris
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 2 msk senapsfrö
  • färsk ingefära
  • 0,5 krm salt

Laxtartar

  • 200 g lax
  • salt
  • strösocker
  • vitpeppar
  • korianderfröolja

Korianderfröolja

  • 1 tsk korianderfrö
  • 2 msk olja

Gör så här

  1. Ingefärspicklad sparris
    Koka allt alla ingredienser i några minuter.
  2. Tillsätt sedan den skalade sparrisen och låt sjuda i 2 minuter. Låt sparrisen kallna i lagen och dra över natten.
  3. Servera sparrisen med exempelvis gravad lax eller marinerad laxtartar, se recept nedan. 
  4. Laxtartar 
    Frysa alltid laxen till tartaren. Tärna laxen fint när den är lätt fryst.
  5. Krydda den tinade laxen med salt, socker, malen vitpeppar och korianderfröolja (se recept nedan).
  6. Korianderfröolja 
    Rosta korianderfrö i en torr panna. Tillsätt naturell olja och värm till 60 grader.
  7. Mixa blandningen slät och låt dra över natten.
  8. Sila sedan genom kaffefilter. Den här nötiga olja passar också utmärkt i dressingar.