Hummersoppa med whiskeytouch

hummersoppa med whiskeytouch
Foto: TV4

Hummersoppa med whiskeytouch

Av: Magnus - Partille/Lerum

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

1h 30m

Varm soppa med hummer och whiskey, toppas med grädde och serveras med oststicks

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hummersoppa

  • 2 humrar, går bra med frysta
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 1 klyfta vitlök, grovhackad
  • 2 morötter, grovhackade
  • 0,5 fänkål, grovhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 l torrt vitt vin
  • vatten
  • salt
  • vitpeppar
  • 3-5 dl vispgrädde
  • 1 msk blended whiskey

Till servering

  • 2 dl vispgrädde

Oststicks

  • 1 ark smördeg, ca 90 g
  • 1 dl Västerbottensost, riven
  • 1 ägg

Gör så här

Hummersoppa

  1. Skala humrarna och spara hummerköttet.
  2. Krossa skal och klor i mindre bitar.
  3. Fräs grönsakerna mjuka i lite olja och tomatpurén. Tillsätt hummerskal och låt fräsa med i ca 5 minuter.
  4. Häll på vinet och späd med lite vatten så att skalen täcks helt. Koka på medelvärme i ca 30 minuter.
  5. Sila bort skalen och grönsakerna.
  6. Koka ner fonden till dess att hälften återstår, alternativt till dess att man tycker att man fått fram rätt smak. Salta och peppra efter behag.
  7. Innan servering späder man med grädde och whisky till önskad styrka och kokar soppan i ca 5 minuter.

Oststicks

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda smördegen och den rivna västerbottensosten till en boll.
  3. Kavla ut och skär remsor av degen. Pensla med ägg.
  4. Grädda i ugn till dess att de blir gyllenbruna.

Servering

  1. Skär hummer köttet i mindre bitar och lägg i botten av en djup tallrik.
  2. Häll soppan över och toppa med en liten klick vispad grädde.