Hummer med vaniljsmörsås

hummer med vaniljsmörsås
Foto: TV4

Hummer med vaniljsmörsås

10 ingredienser

30 min

En magisk smakkombination som är både lyxig och elegant. Perfekt att servera som förrätt vid till exempel nyår eller andra storslagna firanden.

Ingredienser

portioner
  • 2 humrar (gärna honor)
  • 2 svartrötter, skalade och skurna i slantar
  • 30 g smör

Sås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 500 g smör, rumstempererat
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 citron, saften
  • 10 cl torrt vitt vin
  • salt
  • vitpeppar, gärna rostad (efter smak)

Gör så här

  1. Koka hummern lätt i ca 2 min och rensa ur köttet, skär detta sedan i grova bitar.

Sås

  1. Fräs schalottenlöken utan att den får färg.
  2. Tillsätt vinet och citronjuicen. Dela vaniljstången och skrapa ur dess märg och lägg i även detta, låt allt sedan allt koka ihop.
  3. Vispa sedan i smöret och smaka av med vitpeppar och salt.
  4. Värm upp svartroten och hummern, salta lätt och lägg upp i skalen. Häll därefter över generöst med sås.
  5. Servera direkt.