Hummer med vaniljsmörsås

hummer med vaniljsmörsås
Foto: TV4

Hummer med vaniljsmörsås

1

10 ingredienser

30 min

En magisk smakkombination som är både lyxig och elegant. Perfekt att servera som förrätt vid till exempel nyår eller andra storslagna firanden.

Ingredienser

portioner
  • 2 humrar (gärna honor)
  • 2 svartrötter, skalade och skurna i slantar
  • 30 g smör

Sås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 500 g smör, rumstempererat
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 citron, saften
  • 10 cl torrt vitt vin
  • salt
  • vitpeppar, gärna rostad (efter smak)

Gör så här

  1. Koka hummern lätt i ca 2 min och rensa ur köttet, skär detta sedan i grova bitar.
  2. Sås
    Fräs schalottenlöken utan att den får färg.
  3. Tillsätt vinet och citronjuicen. Dela vaniljstången och skrapa ur dess märg och lägg i även detta, låt allt sedan allt koka ihop.
  4. Vispa sedan i smöret och smaka av med vitpeppar och salt.
  5. Värm upp svartroten och hummern, salta lätt och lägg upp i skalen. Häll därefter över generöst med sås.
  6. Servera direkt.