Hummer med vaniljsmörsås

Foto: TV4
Hummer med vaniljsmörsås
10 ingredienser
30 min
En magisk smakkombination som är både lyxig och elegant. Perfekt att servera som förrätt vid till exempel nyår eller andra storslagna firanden.
Ingredienser
- 2 humrar (gärna honor)
- 2 svartrötter, skalade och skurna i slantar
- 30 g smör
Sås
- 1 schalottenlök, finhackad
- 500 g smör, rumstempererat
- 1 vaniljstång
- 0,5 citron, saften
- 10 cl torrt vitt vin
- salt
- vitpeppar, gärna rostad (efter smak)
Gör så här
- Koka hummern lätt i ca 2 min och rensa ur köttet, skär detta sedan i grova bitar.
Sås
- Fräs schalottenlöken utan att den får färg.
- Tillsätt vinet och citronjuicen. Dela vaniljstången och skrapa ur dess märg och lägg i även detta, låt allt sedan allt koka ihop.
- Vispa sedan i smöret och smaka av med vitpeppar och salt.
- Värm upp svartroten och hummern, salta lätt och lägg upp i skalen. Häll därefter över generöst med sås.
- Servera direkt.