Heta vitlöksräkor med aioli

POPULÄRT
Heta vitlöksräkor med aioli
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Heta vitlöksräkor med aioli

13

14 ingredienser

30 min

Jennie Walldéns härliga tolkning av klassikern räkmacka! Räkorna vänds runt och får god smak av olivoljefräst vitlök, chili och persilja för att sen läggas på en frasig skiva surdegsbröd och toppas med aioli.

läs mer
Sponsrat
epoq osynligt eluttag

5 kökslösningar du inte vill vara utan

Smarta lösningar, bra arbetsyta och smidig förvaring - här är 5 tips!

Läs mer

Ingredienser

portioner4
  • 400 g skalade räkor, handskalade
  • 4 msk olivolja
  • 3 klyftor vitlök, hackad
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt
  • 1 knippe färsk bladpersilja, hackad (+ några persiljekvistar till garnityr)

Aioli

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,25 citron, skalet
  • 1 tsk citronsaft

Tillbehör

  • 4 skivor levainbröd (eller italienskt/grekiskt lantbröd)
  • 1 kruka krispsallad
  • 2 citroner, 1 hel och en i klyftor (ekologiska)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Gör aiolin genom att blanda majonnäs med 1 riven vitlöksklyfta, citronskal och citronsaft. Ställ åt sidan.
  3. Ringla olivolja på brödet och rosta det högt upp i ugnen till gyllene. Ta ut och ställ åt sidan.
  4. Hetta upp 3 msk olivolja på medelvärme. Lägg i hackad vitlök och låt bli mjuk utan att ta färg.
  5. Tillsätt chiliflakes och paprikapulver, låt fräsa med i 1 minut. Dra av pannan från värmen, tillsätt räkor och citron och vänd runt. Smaka av med salt.
  6. Bottna 4 tallrikar med några salladsblad. Lägg på de rostade brödskivorna, toppa med de heta vitlöksräkorna, persilja och aioli. Riv lite citronzest över, pressa på några droppar citron på varje macka. Toppa med persiljekvistar och servera med extra citronklyftor.