Het räksoppa

het räksoppa
Foto: Ulrika Pousette

Het räksoppa

16 ingredienser

30 min

Detta är en fusion av senegalesisk hetta och klassiska svenska smaker. Ett enkelt recept som passar lik bra till vardagsmiddag som förrätt till nyår!

Ingredienser

portioner
  • 500 g räkor med skal
  • 2 schalottenlökar
  • 2 morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  • 3 msk koncentrerad hummerfond
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse (+ lite kallt vatten)
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 knippe dill
  • 1 citron

Gör så här

  1. Skala räkorna och spara skalen.
  2. Skala och riv schalottenlök och morötter på rivjärn. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.
  3. Fräs lök, morötter och vitlök i olja i en kastrull tills det är mjukt.
  4. Tillsätt räkskal, tomatpuré och chili. Fräs i cirka 5 minuter.
  5. Tillsätt vatten och fond och koka under lock i cirka 15 minuter.
  6. Sila över i en ny kastrull och koka upp buljongen.
  7. Sänk värmen och tillsätt vin och grädde. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i soppan. Låt den sjuda i cirka 5 minuter på låg värme.
  8. Krydda med cayennepeppar och smaka av med salt.
  9. Servera soppan med de skalade räkorna, dill och citronskivor.