Het lammsoppa med samosa och shignisås

3 röster
60 m + tid för marinering
4

En kryddig soppa med mycket vitlök, koriander, lime och grönsaker. Till soppan serveras lammfyllda samosas och en het shignisås.

Dryck: Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris, 2014

Tips! Det går också bra att använda färdig smördeg istället för att göra egen deg till samosas.

Lammköttet ska bara koka med soppan för att ge smak och tas ur innan servering. Använd istället lammköttet som samosafyllning, eller spara det till ett senare tillfälle.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Så väljer du rätt kött i köttdisken
60 m + tid för marinering
4
4 portioner

Du behöver

marinad

  • 0,5 limefrukt, saften
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 kruka färsk koriander, finhackad
  • 1 king solo vitlök, finhackad
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 grön chilifrukt, finhackad

Lammsoppa

  • 100 g lammfilé, marinerad
  • 1 gul lök
  • 0,5 king solo vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 1 salladslök
  • 0,3 kruka färsk koriander
  • 2 potatisar (små)
  • 1 morot
  • 1 tomat
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk salt
  • ca 20 g smör
  • 0,5 limefrukt, saften
  • ca 4 dl vatten

Samosadeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vatten
  • olja, till pensling

Samosafyllning

  • 100 g lammfilé från soppan, skuren i småbitar
  • 1 gul lök
  • 1 salladslök
  • 0,5 king solo vitlök
  • 0,5 grön chilifrukt
  • 0,3 kruka färsk koriander
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk salt
  • smör, till stekning

Shignisås

  • 5 gröna chilifrukter
  • 0,5 tsk salt
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 msk olivolja
  • ca 0,25 king solo vitlök

Gör så här

  1. Marinad
    Blanda alla ingredienser till marinaden och låt lammköttet marineras i några timmar, eller så länge som möjligt.
  2. Lammsoppa
    Hacka gul lök, vitlök solo, purjolök, salladslök och den färska koriandern. Skala potatis och morot och skär i stora bitar. Skär tomaten i stora bitar.
  3. Lägg alla ingredienser till soppan i en kastrull och låt koka upp. Låt sedan sjuda i ca 20 minuter.
  4. Lyft upp den hela lammfilén och lägg åt sidan, den ska inte serveras med soppan utan bara kokas i soppan för att ge smak. Använd köttet till t.ex. samosas.
  5. Samosas
    Blanda ihop alla ingredienser till degen och knåda i ca 8 minuter. Låt degen vila 15 minuter.
  6. Dela degen i tre delar och kavla ut. Lägg alla degplattor ovanpå varandra, pensla med olja mellan varje lager. Lägg alla degplattorna (fortfarande ovanpå varandra) i en varm stekpanna. Stek någon minut på varje sida. Ta upp och skär i bitar.
  7. Finhacka gul lök, salladslök, vitlök solo, grön chili och färsk koriander. Smält lite smör i en stekpanna. Lägg i lammköttet och låt steka ca 10 minuter, tillsätt sedan resten av ingredienserna till fyllningen. Låt allt fräsas i 5-8 minuter.
  8. Ta fram en degplatta och forma till en trekant. Lägg i lite av fyllningen och rulla ihop till en samosa. Fritera i olja tills samosan är gyllenbrun, ca 3 minuter.
  9. Shignisås
    Mixa alla ingredienser till en sås
24 maj 2016