Het fisksoppa med vitt vin och skaldjur

9 röster
45 min
4

En fantastiskt god fisk- och skaldjurssoppa med en lite annorlunda kryddning i forma av miso och koreansk chilipaste. Passar perfekt som bjudrätt.

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor med skal
  • 300 g torskfilé, i tärningar
  • 800 g hela havskräftor
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 rödlök, klyftad
  • 1 morot, i tunna slantar
  • 0,5 zucchini, i halvmånar
  • 300 g rättika, i halvmånar
  • 4 msk koncentrerad hummerfond
  • 1,25 l vatten
  • 4 msk vit misopasta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk gochujang, koreansk chilipasta
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 salladslökar
  • 1 kruka bladpersilja, grovhackad
  • neutral rapsolja att steka i
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Till servering

  • 4 port japanskt , eller ett gott bröd

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skrubba och dra av skägget på musslorna. Släng de som har trasigt skal samt de som inte stänger sig när man knackar på dem. Skala havskräftorna.
  3. Fräs vitlök och rödlök i olja i en stor kastrull eller gryta tills de mjuknar något. Lägg i morot, zucchini och rättika och låt steka med i någon minut.
  4. Häll i vatten och koncentrerad hummerfond i kastrullen och låt puttra i 5 minuter.
  5. Blanda misopasta med tomatpuré, vin, strösocker samt chilipastan. Häll i kastrullen, tillsätt grädden och låt koka i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev mer miso, chilipasta och socker.
  6. Lägg i musslorna och låt koka under lock tills de öppnat sig, det tar bara några minuter.
  7. Lägg i torsk, lägg på locket och dra av från värmen. Låt stå i 7 minuter så fisken blir tillagad.
  8. Servera soppan och garnera med havskräfta, salladslök och persilja. Bjud genast med ångade varmt japanskt ris.
16 februari 2019

Laddar fler recept...