Havets wallenbergare med ärtor och potatismos

59 röster
40 min
4
Havets wallenbergare med ärtor och potatismos
40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g torsk, i tärningar (halvfrysta)
  • 200 g lax, i tärningar (halvfrysta)
  • 1 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk épice riche
  • 1 citron, skalet
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2-3 dl pankoströbröd
  • salt
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

potatismos

  • 600 g mjölig potatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 150 g smör, tärnat
  • 1 muskot

Ärtor

  • 200 g frysta ärtor, tinade
  • 25 g smör
  • 2 salladslökar, tunt skivade

Garnering

  • dillvippa
  • citron, klyftor

Gör så här

  1. Potatismos
    Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Pressa och blanda med mjölk och smör. Smaka av med lite riven muskotnöt och salt.
  2. Wallenbergare
    Mixa fisken med salt. Häll i ägg, grädde och kryddblandning épice riche samt cayennepeppar. Mixa snabbt så färsen går ihop. Blanda i finrivet citronskal. Smaka ev av med mer salt.
  3. Forma fyra stycken biffar, blöt händerna med kallt vatten så går det lättare. Panera försiktigt i panko och stek på medelvärme i smör och olja till fisken är klar.
  4. Ärtor
    Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt ärtor och salladslök och vänd runt. Krydda med salt.Ta från värmen.
  5. Servera fiskbiffarna med mos och ärter. Garnera med citronklyftor och dillvippor.
17 november 2018