Havets wallenbergare med ärtor och potatismos

koket.se
Havets wallenbergare med ärtor och potatismos
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Havets wallenbergare med ärtor och potatismos

20 ingredienser

40 min

Wallenbergare på lax och torsk serverade med klassiska tillbehör som potatismos och gröna ärtor. Använd fisk som är halvfryst när du mixar så håller den ihop bättre.

Tips! Épice riche är en kryddblandning som kocken Tore Wretman skapade. Du gör den lätt genom att blanda 1 del mald kryddpeppar med 1 del mald nejlika, 1 del mald muskotnöt och 2 delar mald vitpeppar.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g torsk, i tärningar (halvfrysta)
  • 200 g lax, i tärningar (halvfrysta)
  • 1 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk épice riche
  • 1 citron, skalet
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2-3 dl pankoströbröd
  • salt
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

potatismos

  • 600 g mjölig potatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 150 g smör, tärnat
  • 1 muskot

Ärtor

  • 200 g frysta ärtor, tinade
  • 25 g smör
  • 2 salladslökar, tunt skivade

Garnering

  • dillvippa
  • citron, klyftor

Gör så här

Potatismos

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Pressa och blanda med mjölk och smör. Smaka av med lite riven muskotnöt och salt.

Wallenbergare

  1. Mixa fisken med salt. Häll i ägg, grädde och kryddblandning épice riche samt cayennepeppar. Mixa snabbt så färsen går ihop. Blanda i finrivet citronskal. Smaka ev av med mer salt.
  2. Forma fyra stycken biffar, blöt händerna med kallt vatten så går det lättare. Panera försiktigt i panko och stek på medelvärme i smör och olja till fisken är klar.

Ärtor

  1. Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt ärtor och salladslök och vänd runt. Krydda med salt.Ta från värmen.
  2. Servera fiskbiffarna med mos och ärter. Garnera med citronklyftor och dillvippor.