Tunnbrödstrippel

30 min + kylning
4 - 8
Tunnbrödstrippel
Foto: TV4

Modern variant av Bitå, tunnbröd med småost. Hemlagad småost gjord på mjölk och filmjölk. Smaksatt med vitlök och gräslök.

Räcker till flera personer. Osten som blir över kan frysas in. Traditionellt sätt är att äta tunnbrödet som en rulle, inte dela i små delar som vi gjort.
Dryck
Svag- eller enbärsdricka. Öl kan också passa till.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

16 oktober 2014
30 min + kylning
4 - 8

Du behöver

Småost

 • 3 l vanlig mjölk (3 %)
 • 1 l filmjölk (3 %)
 • 1 tsk salt
 • 1 klyfta vitlök eller 1 tsk pepparrot på tub
 • 1 kruka gräslök, använd efter smak

Tunnbröd

 • mjukt tunnbröd, bakat på Orsa-vis
 • 150 g smör

Gör så här

 1. Småosten
  Värm mjölken, tills den nästan kokar (börjar "gunga"), häll i filmjölken. Stäng av plattan och låt stå ca 10 min. Då ska det ha bildats ostmassa (vitaktig), som separerats från vasslen (lite gulaktig). Har det inte skett, hjälp processen genom att hälla i en kapsyl ättika. Rör om.
 2. Häll över massan i ett durkslag eller sil, låt vasslen rinna igenom (kan användas till bröd- eller bullbak). Häll över massan i en bunke eller skål. Låt kallna. Ha i saltet, rör ordentligt runt, (pressa gärna mot kanten med en sked) så att osten blir mindre smulig och saltet går in.
 3. Dela massan i 3 delar. En del ska vara naturell, i den andra delen krossar du ner vitlöksklyftan eller smaksätter med pepparrot och i den tredje delen klipper du ner gräslöken i små bitar.
 4. Lägg upp tunnbrödet, dela på mitten. Dela sedan varje halva till 3 delar, det blir 6 bitar på ett tunnbröd. Bred smör på varje bit, bred naturell ost på 2 bitar, bred vitlöksosten/pepparrotsosten på 2 bitar och gräslöksosten på resterande 2 bitar. Rulla ihop alla bitarna. Skär dem sedan i 3 cm breda bitar och lägg upp 3 bitar snyggt på varje tallrik. Dekorera gärna med några gräslöksstrån överst.
Kommentera receptet

Fler goda recept