Gryta med torsk och blåmusslor
Gryta med torsk och blåmusslor
19 ingredienser
1 h
En varm, ljuvlig gryta med torsk och musslor är både lyxigt och gott att njuta av i helgen.
Ingredienser
- 1 kg blåmusslor
- 2 schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 37,5 cl vitt vin
- 4 potatisar
- 1 fänkål
- 3 gulbetor
- 2 msk olivolja
- 1 l grönsaksbuljong
- 3 dl grädde
- 1 röd chilifrukt
- 0,5 purjolök
- 2 klyftor vitlök
- 400 g torskfilé (eller annan billig fisk)
- 1 citron
- 1 knippe persilja
- 3 klyftor vitlök
- salt
- vitpeppar
Gör så här
- Spola av blåmusslorna.
- Skiva schalottenlök och vitlök och lägg i en kastrull tillsammans med musslorna.
- Koka på hög värme och tillsätt sedan 1 flaska vitt vin. Låt koka under lock några minuter tills musslorna öppnar sig.
- Spara buljongen.
- Tärna potatis, fänkål (spara eventuellt dillen) och gulbetor (spara en för hyvling) och fräs det i olivoljan.
- Slå på grönsaksbuljongen och låt koka i ca 10 minuter tills tärningarna är klara.
- Ta upp hälften av tärningarna till fiskfatet och låt resten koka vidare i 10 minuter till.
- Tillsätt musselbuljong och grädde och låt koka vidare i ca 5 minuter.
- Tärna purjolöken (spar lite av det gröna till garnering), tillsätt purjolöken sista 2 min på koket.
- Mixa soppan slät och smaksätt med chili, salt och eventuellt lite nyriven vitlök.
- Skär fisken i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form.
- Salta och peppra fisken samt rippla över lite olivolja. Strö även över lite finrivet citronskal och pressa över lite citronsaft.
- Tillaga fisken i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
- Hyvla gulbetan tunt. Vänd ner bitarna bland grönsakerna från soppan tillsammans med lite olivolja.
- Plocka musslorna men behåll några skal att lägga på fiskfatet.
- Grovplocka persiljan över.
- Servera fatet med nybakat bröd och rykande het soppa.