Gryta med torsk och blåmusslor

POPULÄRT
Gryta med torsk och blåmusslor
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Gryta med torsk och blåmusslor

19 ingredienser

1 h

En varm, ljuvlig gryta med torsk och musslor är både lyxigt och gott att njuta av i helgen.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 37,5 cl vitt vin
  • 4 potatisar
  • 1 fänkål
  • 3 gulbetor
  • 2 msk olivolja
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 g torskfilé (eller annan billig fisk)
  • 1 citron
  • 1 knippe persilja
  • 3 klyftor vitlök
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Spola av blåmusslorna.
  2. Skiva schalottenlök och vitlök och lägg i en kastrull tillsammans med musslorna.
  3. Koka på hög värme och tillsätt sedan 1 flaska vitt vin. Låt koka under lock några minuter tills musslorna öppnar sig.
  4. Spara buljongen.
  5. Tärna potatis, fänkål (spara eventuellt dillen) och gulbetor (spara en för hyvling) och fräs det i olivoljan.
  6. Slå på grönsaksbuljongen och låt koka i ca 10 minuter tills tärningarna är klara.
  7. Ta upp hälften av tärningarna till fiskfatet och låt resten koka vidare i 10 minuter till.
  8. Tillsätt musselbuljong och grädde och låt koka vidare i ca 5 minuter.
  9. Tärna purjolöken (spar lite av det gröna till garnering), tillsätt purjolöken sista 2 min på koket.
  10. Mixa soppan slät och smaksätt med chili, salt och eventuellt lite nyriven vitlök.
  11. Skär fisken i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form.
  12. Salta och peppra fisken samt rippla över lite olivolja. Strö även över lite finrivet citronskal och pressa över lite citronsaft.
  13. Tillaga fisken i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
  14. Hyvla gulbetan tunt. Vänd ner bitarna bland grönsakerna från soppan tillsammans med lite olivolja.
  15. Plocka musslorna men behåll några skal att lägga på fiskfatet.
  16. Grovplocka persiljan över.
  17. Servera fatet med nybakat bröd och rykande het soppa.