Grillspett med krämig fläderpotatissallad och grillad chilisalsa

Grillspett med krämig fläderpotatissallad och grillad chilisalsa
Foto: Mikael Göransson/TV4

Det här är riktig sommarmat - basilikamarinerad entrecôte på grillspett som serveras med en härligt krämig potatissallad och en grillad chilisalsa. Underbart god grillmiddag med recept från Ernst, perfekt att bjuda sommargästerna på!

22 juni 2017
4

Du behöver

Marinad

  • 1 kruka basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • några kvistar timjan
  • 2 msk honung
  • 1 dl olivolja
  • 1 spansk chilipeppar
  • 0,5 citron, saften från

Grillspett

  • 400 g entrecôte
  • 400 g rökt sidfläsk
  • 400 g förkokta rödbetor

Potatissallad med flädersaft

  • 800 g delikatess- eller färskpotatis, nykokt
  • 100 g gräslök
  • 3 stavar blekselleri, tunt skivade
  • 10 rädisor
  • 1 klyfta vitlök, riven eller hackad tillsammans med salt till en smet
  • 1 äpple, i mindre bitar
  • 400 g fet turkisk yoghurt
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk honung
  • 2 krm peppar
  • 2 krm salt
  • 0,5 citron, saften
  • 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft

Het chilisalsa

  • 5 spansk chilipeppar, eller andra chilifrukter med önskad styrka
  • 20 körsbärstomater
  • 2 rödlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl mörk balsamico
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 dl rostad mandel
  • 1 kruka basilika
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Marinad
    Mixa alla ingredienser till marinaden.
  2. Grillspett
    Tärna sidfläsket i 4 x 4 cm rejäla bitar. Skär entrecôten 4 x 4 cm stora bitar. Dela de förkokta rödbetorna om de är stora - 4 x 4 cm.
  3. Häll marinaden över köttet och betorna och massera in väl. Låt stå, minst någon timme, men gärna ett dygn.
  4. Varva rödbetor, fläsk och entrecôte på långa metallgrillspett eller väl blötlagda träspett. Grilla först på hög värme för att ge en bra grillyta och grilla sen klart på indirekt värme till önskad innertemperatur på entrecôten, då fläsket redan är rökt så behöver man inte ta hänsyn till att detta ska gå klart.
  5. Potatissallad med flädersaft
    Skiva den varma potatisen i ca 1-2 cm bitar och skär ner alla grönsaker i mindre bitar. Lägg alla skurna grönsaker i en stor skål.
  6. Blanda yoghurt, dijonsenap, honung, peppar, citronsaft och koncentrerad fläderblomssaft till en dressing och blanda med potatisen och grönsakerna till en krämig potatissallad. Smaka av med salt och peppar. Garnera med rädisa och blasten från sellerin.
  7. Grillad chilisalsa
    Grilla alla grönsaker “tigerrandssvarta” och mixa med vitlök, balsamico, olivolja, honung, mandel och basilika. Smaka av med salt och peppar.
Kommentera receptet

Fler goda recept