Det här är riktig sommarmat - basilikamarinerad entrecôte på grillspett som serveras med en härligt krämig potatissallad och en grillad chilisalsa. Underbart god grillmiddag med recept från Ernst, perfekt att bjuda sommargästerna på!
1 klyfta vitlök, riven eller hackad tillsammans med salt till en smet
1 äpple, i mindre bitar
400 g turkisk yoghurt
2 msk dijonsenap
2 msk honung
2 krm peppar
2 krm salt
0,5 citron, saften
0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
Het chilisalsa
5 spansk peppar (eller andra chilifrukt med önskad styrka)
20 körsbärstomater
2 rödlökar
3 klyftor vitlök
0,5 dl balsamvinäger (röd)
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 dl sötmandel, rostad
1 kruka basilika
1 tsk salt
Gör så här
Marinad
Mixa alla ingredienser till marinaden.
Grillspett
Tärna sidfläsket i 4 x 4 cm rejäla bitar. Skär entrecôten 4 x 4 cm stora bitar. Dela de förkokta rödbetorna om de är stora - 4 x 4 cm.
Häll marinaden över köttet och betorna och massera in väl. Låt stå, minst någon timme, men gärna ett dygn.
Varva rödbetor, fläsk och entrecôte på långa metallgrillspett eller väl blötlagda träspett. Grilla först på hög värme för att ge en bra grillyta och grilla sen klart på indirekt värme till önskad innertemperatur på entrecôten, då fläsket redan är rökt så behöver man inte ta hänsyn till att detta ska gå klart.
Potatissallad med flädersaft
Skiva den varma potatisen i ca 1-2 cm bitar och skär ner alla grönsaker i mindre bitar. Lägg alla skurna grönsaker i en stor skål.
Blanda yoghurt, dijonsenap, honung, peppar, citronsaft och koncentrerad fläderblomssaft till en dressing och blanda med potatisen och grönsakerna till en krämig potatissallad. Smaka av med salt och peppar. Garnera med rädisa och blasten från sellerin.
Grillad chilisalsa
Grilla alla grönsaker “tigerrandssvarta” och mixa med vitlök, balsamico, olivolja, honung, mandel och basilika. Smaka av med salt och peppar.