Grillad polenta med taleggio

7 röster
60 m
16-20 bitar
Grillad polenta med taleggio
Foto: Zeta

Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån är lagrad i minst 22 månader – harmonisk, fyllig med en lång eftersmak.

Zeta parmigiano 22 mån
60 m
16-20 bitar

Du behöver

  • 4,5 dl vatten
  • 0,75 dl polenta
  • 2,5 msk Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån, riven
  • 1 tsk färsk timjan, finhackad
  • 3-4 msk Zeta extra jungfruolivolja classico
  • 3 schalottenlökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk Zeta Balsamvinäger
  • 1 tsk rörsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g taleggioost

Gör så här

  1. Koka upp vattnet och rör ner polenta. Rör under sjudning tills polentan tjocknat. Det tar cirka 10 minuter.
  2. Rör ner timjan, parmesan och 1 matsked olivolja. Smörj en liten fyrkantig form med lite olivolja och bred ut polentan i den. Låt svalna.
  3. Sätt ugnen på 225 grader, grillvärme.
  4. Skär schalottenlökarna i tunna skivor och stek i 2 matskedar av olivoljan på låg värme. Låt puttra under lock i ungefär 15 minuter.
  5. Tillsätt finhackad vitlök och timjan och stek ytterligare någon minut. Tillsätt sedan vinäger, socker och salt. Smaka av.
  6. Skär polentan i lagom stora munsbitar och pensla med olivolja. Grilla i grillpanna på båda sidor tills den blir gyllene och krispig.
  7. Lägg upp polenta på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en klick av lökblandningen på polentan och toppa med en skiva taleggio.
  8. Sätt in plåten i ugnen tills osten smält.
  9. Garnera med extra timjan och servera med detsamma.
13 december 2016