Grillad hummerstjärt och sparrisflotte med dragonsmör

Grillad hummerstjärt och sparrisflotte med dragonsmör
Foto: Tv4

Grillad hummerstjärt och sparrisflotte med dragonsmör

Av: Jan - Gotland

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 m

En förrätt med hummer, sparris och härligt dragonsmör är riktigt lyxigt och gott!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 knippen sparris (cirka 6-8 stycken/portion)
  • 2 hummerstjärtar
  • 4 skivor bacon
  • ca 25 g parmesanost
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Dragonsmör

  • 100 g smör
  • 1 kruka dragon, färsk
  • 1 äggula
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Sparris

  1. Bryt av nedre delen av sparrisen, cirka 2 cm. Koka sparrisen i lätt saltat vatten i en vid panna eller kastrull i cirka 3-4 minuter. Prova genom att lyfta en medelgrov sparris i änden och se att inte ”slakar”, en fin krispighet skall finnas kvar.
  2. Kyl därefter sparrisen i ett isbad direkt. Låt stå. Innan servering så ånga/doppa sparrisen snabbt varm i ett durkslag över/i kokande vatten. Det skall ske snabbt och inte för länge, bara så den blir varm.

Hummer

  1. Tag av stjärten från humrarna och dela dem på längden i två halvor. Tag bort avföringssträngen.
  2. Pensla stjärtarna med olivolja och strö på lite salt och svartpeppar. Grilla hummerstjärtarna snabbt på kolgrill på båda sidorna och linda in dem i folie efter grillningen så de håller värmen.

Bacon

  1. Stek baconskivorna knapriga på hög värme, lägg upp dem på hushållspapper och låt kallna. Hacka sedan baconet i 0,5 cm stora flakes.

Dragonsmör

  1. Tärna upp smöret och låt det stå i rumstemperatur.
  2. Drag av dragonbladen från stjälkarna och hacka bladen. Blanda ner dragon, äggula och vitvinsvinäger i smöret och smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Fördela kryddsmöret på en bit plastfolie och forma till en korv, cirka 2 cm i diameter, och lägg i kylen. När det stelnat skall det skäras upp i små medaljonger.
  4. Låt medaljongerna ligga framme cirka 5 minuter innan servering så de inte är iskalla.

Servering

  1. Lägg upp 6-8 sparrisar tätt ihop på en stor vit tallrik, fördela kryddsmörsmedaljongerna på sparrisen. Strö över baconhacket, lägg den grillade hummerstjärten ovanpå sparrisen, hyvla parmesanost över och avsluta med några varv svartpeppar så att det även spiller ut på tallrikskanten som sotflagor.
  2. Har ni sedan någon fin blomma som gullviva, blåsippa, vitsippa att dekorera med så gör det ju inget. Njut.