Grillad älgfilé med pommes duchesse och kantarellsås.

12 röster
2 h
4

Enbärsmarinerad älgfilé som tillagas på grillen och serveras med en gräddig kantarellsås och pommes duchesse.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
2 h
4
4 portioner

Du behöver

Grillad älg

  • 1,2 kg älgfilé
  • salt
  • peppar
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl soja
  • 4 msk timjan
  • 1 msk örtsalt
  • 6 enbär
  • 2 msk senap
  • smör
  • 3 klyftor vitlök

Kantarellsås

  • 3 dl förvällda gula kantareller
  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk soja

Potatismos

  • ca 12 potatisar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Älgfilé
    Rör ihop olja, soja, senap, enbär och samtliga kryddor till en marinad. Blanda smör och vitlök och ställ kallt. Smörj in köttet och grilla älgfilén utomhus på grillen. Använd stektermometer och grilla köttet till innertemperaturen är ca 55 grader, ca 20-30 minuter.
  2. Kantarellsås
    Stek kantarellerna i smöret 8-10 minuter och pudra på vetemjölet. Vispa i mjölk och grädden, salta och peppra och i med sojan.
  3. Potatismos
    Skala och koka potatisen tills den blir mjuk, ca 30 minuter. Mixa sedan potatisen till mos och spritsa ut på tallrikarna. Värm i ugnen på 225 grader så att den får färg, 5-10 minuter. Servera med älgfilén och kantarellsåsen samt rött vin. Ett vitlökssmör passar också fint till.
25 oktober 2018
Sommarrea, upp till 60%

laddar fler recept...

Laddar fler recept...