Grillad älgfilé med pommes duchesse och kantarellsås.

Grillad älgfilé med pommes duchesse och kantarellsås.
Foto: TV4

Grillad älgfilé med pommes duchesse och kantarellsås.

Av: Carola - Skellefteå

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

2 h

Enbärsmarinerad älgfilé som tillagas på grillen och serveras med en gräddig kantarellsås och pommes duchesse.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Grillad älg

  • 1,2 kg älgfilé
  • salt
  • peppar
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl soja
  • 4 msk timjan
  • 1 msk örtsalt
  • 6 enbär
  • 2 msk senap
  • smör
  • 3 klyftor vitlök

Kantarellsås

  • 3 dl gula kantareller, förvällda
  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk soja

potatismos

  • ca 12 potatisar

Gör så här

Älgfilé

  1. Rör ihop olja, soja, senap, enbär och samtliga kryddor till en marinad. Blanda smör och vitlök och ställ kallt. Smörj in köttet och grilla älgfilén utomhus på grillen. Använd stektermometer och grilla köttet till innertemperaturen är ca 55 grader, ca 20-30 minuter.

Kantarellsås

  1. Stek kantarellerna i smöret 8-10 minuter och pudra på vetemjölet. Vispa i mjölk och grädden, salta och peppra och i med sojan.

Potatismos

  1. Skala och koka potatisen tills den blir mjuk, ca 30 minuter. Mixa sedan potatisen till mos och spritsa ut på tallrikarna. Värm i ugnen på 225 grader så att den får färg, 5-10 minuter. Servera med älgfilén och kantarellsåsen samt rött vin. Ett vitlökssmör passar också fint till.