Gravad och halstrad skreitorsk

POPULÄRT
koket.se
Gravad och halstrad skreitorsk
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Gravad och halstrad skreitorsk

22 ingredienser

2 h

Vad sägs som en härlig middag bestående av svartpeppargravad och halstrad skreitorsk med ägg, amadinepotatis, savoykål och pepparrot?

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • torskben
  • 1,5 l vatten
  • 2 gula lökar
  • vitpeppar
  • lagerblad
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • citron
  • vitlök
  • maizenaredning
  • 2 msk smör
  • 600 g skreitorsk
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, grovkrossad
  • 9 potatis Amandine
  • 0,5 savoykål
  • 2 dl olja (till fritering)
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk dijonsenap, utrörd i 1 msk olivolja (grov)
  • 1 knippe persilja (stort)
  • 2 ägg, kokta
  • 1 färsk pepparrot (liten)

Gör så här

  1. Skölj torskbenen rena och lägg dem i en kastrull. Slå på vatten, koka upp och skumma av.
  2. Tillsätt finhackad lök och kryddor och sjud i 10 minuter. Låt vila en timme. Sila sedan genom en sil och börja koka ner. Koka först ner tills ca 3 dl kvarstår.
  3. Tillsätt vin och fortsätt koka ner till 2 dl. Häll i grädde och koka ner ytterligare. Smaksätt med lite citron, riven vitlök och red av med maizena. Mixa skummigt och tillsätt lite smör.
  4. Stycka skreitorsken i 4 bitar.
  5. Blanda socker, salt och svartpeppar och gnid in fisken, låt dra någon timme.
  6. Skala och koka potatisen.
  7. Skölj bladen på savoykålen, skrimla det ljusa för sig och det gröna för sig. Koka det ljusa i lite vatten och smör i 3-4 minuter. Det gröna steker eller friterar du i olja.
  8. Halstra torsken i lite olja och smör, ca 2-3 minuter på var sida. Pensla sedan på senapen innan servering.
  9. Krossa potatisen och blanda med persiljan.
  10. Lägg upp moset på ett fat, toppa med ljus savoykål, rivet ägg, knaprigt savoykål och färskriven pepparrot.
  11. Lägg torsken vid sidan om och servera med den skummiga såsen.