Gratinerad sjötunga med musselsås

30m
4
Gratinerad sjötunga med musselsås
Foto: TV4

Gratinerad sjötunga med mustig musselsås, serveras med pressad potatis och färska räkor

Dryckesförslag: Trimbach, Riesling Nr 2639

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

11 september 2017
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
30m
4

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 400 g musslor i vatten MSC märkta
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 krukor dill
  • 8 hg sjötunga
  • 4 hg färska räkor med skal
  • 1 kg potatis

Gör så här

  1. Musselsås
    Smält smöret i en kastrull.
  2. Vispa ner mjölet under ständig omrörning, passa så att det inte bränns.
  3. Häll på grädden och koka upp.
  4. Späd med spadet från musslorna. Koka upp.
  5. Lägg i tärningen med fiskbuljong och tillsätt hälften av musslorna. Låt koka i ca 5 minuter.
  6. Finhacka dillen och vispa ner den i såsen.
  7. Sjötunga
    Sätt ugnen 200 grader.
  8. Rulla ihop fiskfiléerna och lägg dem i en ugnsfast form. Salta och peppra.
  9. Lägg resterande musslor ovanpå.
  10. Slå över såsen och gratinera i ca 20 minuter.
  11. Potatis
    Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
  12. Häll av vattnet och pressa sedan potatisen i potatispress.
  13. Servering
    Servera den gratinerade sjötungan tillsammans med den pressade potatisen.
  14. Garnera med färska räkor.
Kommentera receptet

Fler goda recept