Gratinerad sjötunga med musselsås

Gratinerad sjötunga med musselsås
Foto: TV4

Gratinerad sjötunga med musselsås

0

14 steg att laga

11 ingredienser

30m

Gratinerad sjötunga med mustig musselsås, serveras med pressad potatis och färska räkor

Dryckesförslag: Trimbach, Riesling Nr 2639

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 100 g smör
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 400 g musslor i vatten, MSC märkta
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 krukor dill
  • 800 g sjötunga
  • 400 g räkor, färska med skal
  • 1 kg potatis

Gör så här

  1. Musselsås
    Smält smöret i en kastrull.
  2. Vispa ner mjölet under ständig omrörning, passa så att det inte bränns.
  3. Häll på grädden och koka upp.
  4. Späd med spadet från musslorna. Koka upp.
  5. Lägg i tärningen med fiskbuljong och tillsätt hälften av musslorna. Låt koka i ca 5 minuter.
  6. Finhacka dillen och vispa ner den i såsen.
  7. Sjötunga
    Sätt ugnen 200 grader.
  8. Rulla ihop fiskfiléerna och lägg dem i en ugnsfast form. Salta och peppra.
  9. Lägg resterande musslor ovanpå.
  10. Slå över såsen och gratinera i ca 20 minuter.
  11. Potatis
    Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
  12. Häll av vattnet och pressa sedan potatisen i potatispress.
  13. Servering
    Servera den gratinerade sjötungan tillsammans med den pressade potatisen.
  14. Garnera med färska räkor.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer