Glutenfria kokosrutor med citronglasyr

33 röster
1,5 h
24 st
Flutenfri kokoskaka med citronglasyr
Foto: TV4

En fantastiskt saftig och god kaka som fungerar perfekt att ta med på picknicken eller ha på studentmottagningen! Dessutom är den helt glutenfri!

Tips! Om du bakar och får äggvita/äggula över så kan du frysa den och använda till ett senare bak!

Visa mer
1,5 h
24 st

Du behöver

Kaka

  • 200 g smör
  • 270 g ekologiskt rörsocker (3 dl), strö
  • 200 g mandelmjöl (5 dl)
  • 80 g kokos (2 dl)
  • 10 g bakpulver (2 tsk)
  • 3 g vaniljsocker (0.5 tsk)
  • 7 g salt (1 tsk)
  • 340 g äggvitor (10 st)
  • 1 citron, zest

glasyr

  • 230 g smör, osaltat och rumstempererat
  • 360 g ekologiskt florsocker (6 dl)
  • 30 g vaniljsocker (0.5 dl)
  • 2 citron, 6 msk juice och zest (viktigt att det är från en ekologisk citron!)

Garnering

  • 300 g kokos
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Kaka
    Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsform (ca 20x30cm). 

  3. Bryn smöret på medelhög värme. Smöret ska vara gyllene och dofta nötigt så att det ger karaktär till kakan. Låt svalna helt.
  4. Vispa äggvitan med en elvisp och tillsätt sockret i omgångar tills du har en glansig maräng.
 Blanda resten av de torra ingredienserna och vänd i hälften av marängen.
  5. Häll i det avsvalnade smöret och rivet citronskal och sist resten av marängen.
  6. Häll i smeten i ugnsformen och grädda i cirka 45 minuter. Ta ut och låt svalna.
  7. Till garneringen
    Rosta kokosen i torr stekpanna tills den är gyllenbrun. Häll ut på en tallrik och låt svalna.
  8. Glasyr
    Vispa samman smör och vaniljsocker. Tillsätt sedan florsockret i omgångar. Avsluta med citronjuice och zest.
  9. Avslutning
    Skär upp kakan i rutor (4x6 cm). Stryk glasyr på tre sidor och doppa i kokosen. Ändra sen grepp och gör likadant med resten av rutan tills den är helt täckt med glasyr och kokos. Lägg rutan åt sidan och låt glasyren stelna. Repetera tills alla rutorna är täckta. Rutorna går utmärkt att frysa!
27 april 2019

Laddar fler recept...