Ångad torsk med morotssky och råriven blomkål

Ångad torsk med morotssky och råriven blomkål
Foto: TV4
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Ångad torsk med morotssky och råriven blomkål

15 ingredienser

Torsk ångad i ångugn. Har du ingen går det bra att sakta låta sjuda på spisen. Börja med att rimma torsken redan på morgonen

Rätten blir glutenfri och/eller laktosfri om du anpassar brödet efter det.

Ingredienser

portioner

Torsk med tillbehör

  • 4 dl morotsjuice
  • 0,5 dl majonnäs, gärna egen enligt recept nedan
  • 0,25 blomkål
  • 2 msk rapsolja
  • 2 brödskivor
  • rödvinvinäger
  • limefrukt, saft
  • salt (efter smak)

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 2-3 dl solrosolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 4 brödskivor

Gör så här

Torsk

  1. Fisken får gärna rimmas innan tillagning. Lägg den i 4 procentig saltlake (40 gram salt i 960 gram vatten) i ca 7 timmar. Då blir fisken mer salt i smaken och håller ihop bättre.

Majonnäs

  1. Lägg äggulor, dijonsenapen och rödvinsvinägern i en mixer. Låt den blanda alla ingredienser. Tillsätt sedan solrosoljan successivt, häll en tunn stråle medan maskinen går.
  2. Skär fisken i portionsbitar och placera den i ångugnen på 50 grader i ca 20 minuter.
  3. Om du inte har en ångugn, tillaga fisken i en lag av finhackad lök, vin och vatten. Fisken ska sjuda, inte koka.

Morotsjuice

  1. Använd en råsaftcentrifug för bästa resultat. Men det går bra att köpa färdig morotsjuice också. Köp gärna med så lite tillsatser som möjligt.
  2. Smaksätt juicen med lite lime efter smak och en droppe rödvinsvinäger.
  3. Blanda sedan juicen med majonnäs. Ta inte all majonnäs utan testa dig fram. Ca 1-2 matskedar per portion.
  4. Riv blomkålen.
  5. Blanda med rapsolja, salt och lite limesaft.

Bröd

  1. Rosta brödet och ta bort kanterna. Skär det till tärningar.

Vid servering

  1. Ta en djup tallrik, lägg den färdiga fisken i botten, slå sedan några skedar juice/soppa runt fisken.
  2. Forma blomkålsröran till ett ägg och toppa fisken med det.
  3. Strö lite brödbitar över och ringla lite rapsolja i soppan.
  4. Smaklig måltid!