Terrin på gravad röding med mangosalsa

Terrin på gravad röding med mangosalsa
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Terrin på gravad röding med mangosalsa

15 ingredienser

Ett tacksamt recept som man kan göra ännu enklare genom att bara vika filén och rulla ihop den. Man gravar fisken och kör den på ugnens lägsta temperatur, tills fisken är uppe på 35º, använd digitaltermometer. Den är gravad och inte stekt, men man får ändå en känsla av att den är behandlad, ett mjukt och trevligt sätt att äta den. Jag är väldigt svag för röding och tycker den blir lite elegantare än lax.

Ingredienser

Terrin

  • 6 rödingfiléer, urbenade och renskurna
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vitpeppar, grovkrossad
  • 1 dl dill
  • 2 gelatinblad
  • 1 limefrukt, saft av

Salsa

  • 1 mango, stor
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 salladslökar
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk dill, hackad
  • 0,5 limefrukt, saft av
  • 2 msk olja

Till servering

  • grönsallad

Gör så här

  1. Blanda salt, socker, vitpeppar och hälften av dillen till gravningen. Gnid
  2. in fiskens köttsidor med blandningen.
  3. Grava fisken med blandningen. Lägg in i ugn på ugnens lägsta temperatur, tills fisken är uppe på 35 grader, använd digitaltermometer för att mäta temperaturen.
  4. Lägg fisken med köttsidorna mot
  5. varandra i en form. Täck med plastfolie och grava i kylskåp i ett dygn.
  6. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter.
  7. Ta upp fisken
  8. ur formen, skrapa bort sockerblandningen och skär bort skinnet.
  9. Smält
  10. gelatinet med limesaften på svag värme i en kastrull.
  11. Klä en terrinform
  12. med plastfolie och pensla med gelatinet. Pensla fisken med gelatinet och
  13. varva den och resterande dill i terrinformen.
  14. Tryck till lite lätt och se till
  15. att fisken ligger tätt.
  16. Vik över plastfolien, lägg på en tyngd och ställ kallt
  17. i 4–5 timmar.
  18. Skala och skär mangon i tärningar.
  19. Kärna ur och finhacka chilin. Skär
  20. salladslöken i tunna skivor. Skala och finhacka rödlöken.
  21. Blanda allt med
  22. övriga ingredienser till salsan, låt dra ca 10 minuter.
  23. Ta upp terrinen ur formen. Skär terrinen med plasten kvar med en vass
  24. kniv i 1 cm tjocka skivor. Servera med mangosalsan och en grönsallad.