Gáhkkutaco med rödingtartar och dillmajonnäs

4 röster
2 h 30 min
6

Fredagsmys à la Boden med en Gáhkkutaco! Till servering är det gott att lägga på finhyvlad rädisa och lite picklad rödlök om man vill. Servera som förrätt.

Sommerlier Maya Samuelssons dryckestips: Kallholmen Levande Lager, nr 1005 och Gammal Norrlands Akvavit nr 262.

Visa mer
2 h 30 min
6
6 portioner

Du behöver

Gáhkku

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 dl olja
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 6-7 dl vetemjöl

Rödingtartar

  • 1 gravad rödingfilé, viktigt är att den har varit fryst i ett dygn före gravning
  • 1 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk torkade björklöv
  • 0,5 dl finhackad gurka
  • 0,5 dl finhackad rättika
  • 1 citron, finrivet skal + citronsaft
  • 50 g forellrom

Dillmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • 1 msk cidervinägersenap
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk dill, hackad
  • salt
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Gáhkku
    Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt socker, olja, en nypa salt och vetemjöl. Knåda till en smidig deg och rulla 4 bollar. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca en timme och knåda sedan ihop den igen.
  3. Nyp ut till 30 grams-bitar och kavla ut. Värm upp en stekpanna och stek brödet i ca 1 minut på varje sida. Blanda socker, salt och malda björklöv och sätt över i en skål. Sätt fisken på en tallrik och krydda köttsidan med sockerblandningen.Plasta över och låt stå i kylen i 2 timmar.
  4. Skölj av rödingen och torka av. Skär rödingfilén i små kuber och blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt, citronjuice och ev peppar och servera direkt.
  5. Dillmajonnäs
    Mixa dill och rapsolja i en blender. Mixa senap och äggulor och citronsaft i en matberedare. Tillsätt dilloljan lite i taget tills du får en fast konsistens.Smaka av med salt, lite vitpeppar och ev honung.
26 oktober 2018
Sommarrea, upp till 60%

laddar fler recept...

Laddar fler recept...