Gäddfärsqueneller med saffranssås
Gäddfärsqueneller med saffranssås
25 ingredienser
1 h 15 min
Queneller gjorda på färs av gädda serverade med en gräddig saffranssås och pressad potatis.
Ingredienser
Saffranssås
- 1 msk olivolja
- 1 schalottenlök
- 5 dl torrt vitt vin
- 5 dl fiskfond
- 3 dl vispgrädde
- 100 g smör
- 0,25 g saffran
- salt
- peppar
Queneller
- 400 g gäddfärs
- 2 äggulor
- 1 krm riven muskotnöt
- 1 krm vitpeppar
- 2 dl grädde
- salt
- 1 dl torrt vitt vin
Garnering
- 20 g spenat
- 1 msk smör
- 1 klyfta vitlök
- 1 röd paprika
- salt
- svartpeppar
Pressad potatis
- 800 g mjölig potatis
- salt
- vitpeppar
Gör så här
- Börja med såsen. Finhacka schalottenlök och stek i oljan utan att den tar färg.
- Häll i fiskfond och vitt vin och reducera ner till hälften.
- Medan såsen reducerar, skala potatisen och koka tills den är mjuk i lättsaltat vatten.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa fisken med ägg, vitpeppar, muskotnöt och häll i grädden allt eftersom så att det blir en slät och fluffig konsistens. Smaka av med kryddor och salt.
- Forma quenellerna till ägg med hjälp av en stor sked. Tillaga quenellerna i vitt vin i ugnen ca 15 minuter.
- När såsen har kokat ner till hälften, tillsätt grädden och fortsätt koka ner till hälften igen.
- Stek spenaten i smör och vitlök, smaka av med salt och peppar.
- Dela, kärna ur och strimla paprikan fint.
- Montera ner smör i såsen tills den får en bra konsistens och smaka av med saffran, salt och peppar.
- Häll av och pressa potatisen och smaksätt med salt och vitpeppar.
- Lägg upp quenellerna med ett blad spenat och några strimlor paprika på. Häll såsen över quenellerna och servera med den pressade potatisen.