Friterad potatis med gremolata
Friterad potatis med gremolata
11 ingredienser
45 min
"Potatis används ofta som utfyllnad på tallriken och jag tycker ibland att den hamnar i skymundan. I den här rätten får potatisen skina och vara divan. Den passar till i stort sett allt – en perfekt mellanrätt på middagsbordet!" /Adam
Ingredienser
Friterad potatis
- 800 g delikatesspotatis
- 2 l vatten
- salt
- neutral olja (till fritering)
Gremolata
- 15 g färsk bladpersilja
- 1 klyfta vitlök
- 1 citron, finrivet skal
- 2 tsk citronsaft
- 1 krm salt
Smetana
- 4 dl smetana
- 2 krm salt
Gör så här
Friterad potatis
- Koka potatisen med skal i en stor kastrull med vatten och salt i 15–20 minuter.
- Häll av potatisen i ett durkslag och låt den svalna.
- Sätt fritösen på 160 grader, eller hetta upp rikligt med neutral olja i en stor kastrull till 160 grader.
- Tryck till potatisen med baksidan av en liten sked.
- Potatisen ska fortfarande hålla ihop så var försiktig.
- Fritera potatisen tills den är gyllene.
- Ta upp potatisen och låt den rinna av på hushålls-
- papper.
- Smaka av med salt – potatis tål mycket salt!
Gremolata
- Finhacka persilja och vitlök.
- Lägg samtliga ingredienser i en skål och blanda.
- Låt gremolatan dra fram till servering.
Smetana
- Blanda smetana och salt.
Servering
- Bred ut ett tjockt lager med smetana på ett fat.
- Lägg potatisen ovanpå smetanan och skeda över
- gremolatan.