Friterad potatis med gremolata

POPULÄRT
friterad potatis med gremolata
Foto: Frida Wismar
Adam Thulin
Adam Thulin

Friterad potatis med gremolata

11 ingredienser

45 min

"Potatis används ofta som utfyllnad på tallriken och jag tycker ibland att den hamnar i skymundan. I den här rätten får potatisen skina och vara divan. Den passar till i stort sett allt – en perfekt mellanrätt på middagsbordet!" /Adam

Ingredienser

portioner

Friterad potatis

  • 800 g delikatesspotatis
  • 2 l vatten
  • salt
  • neutral olja (till fritering)

Gremolata

  • 15 g färsk bladpersilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 krm salt

Smetana

  • 4 dl smetana
  • 2 krm salt

Gör så här

Friterad potatis

  1. Koka potatisen med skal i en stor kastrull med vatten och salt i 15–20 minuter.
  2. Häll av potatisen i ett durkslag och låt den svalna.
  3. Sätt fritösen på 160 grader, eller hetta upp rikligt med neutral olja i en stor kastrull till 160 grader.
  4. Tryck till potatisen med baksidan av en liten sked.
  5. Potatisen ska fortfarande hålla ihop så var försiktig.
  6. Fritera potatisen tills den är gyllene.
  7. Ta upp potatisen och låt den rinna av på hushålls-
  8. papper.
  9. Smaka av med salt – potatis tål mycket salt!

Gremolata

  1. Finhacka persilja och vitlök.
  2. Lägg samtliga ingredienser i en skål och blanda.
  3. Låt gremolatan dra fram till servering.

Smetana

  1. Blanda smetana och salt.

Servering

  1. Bred ut ett tjockt lager med smetana på ett fat.
  2. Lägg potatisen ovanpå smetanan och skeda över
  3. gremolatan.