Tre kinesiska dumplings med tre tillbehör

Tre kinesiska dumplings med tre tillbehör
Foto: TV4

Tre kinesiska dumplings med tre tillbehör

Av: Fredrik och Matthias - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

43 ingredienser

1h

Tre olika sorters kinesiska dumplings med tre olika thailändska tillbehör. En fräsch och nyttig asiatisk varmrätt.

Dryckestips
Pinot noir, art.nr 5205 eller öl, Singha.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Laxdumplings

  • 150 g laxfilé, färsk
  • 0,5 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk limefrukt, juice
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 krm peppar
  • 2-3 kvistar färsk koriander
  • 8 wontondegplattor

Biffdumplings

  • 150 g ryggbiff
  • 0,5 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 1 klyfta vitlök
  • 4-5 droppar tabasco
  • 8 wontondegplattor
  • 2 msk smör, till stekning

Kalkondumplings

  • 150 g färsk kalkon
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 8 wontondegplattor

Dipsås

  • 6 msk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk sesamfrön

Papayasallad (Som Tam)

  • 500 g grön papaya, omogen , riven eller skuren (kan bytas mot vitkål)
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 röda chilifrukter, hackade
  • 1-2 msk fisksås
  • 2 msk limefrukt, juice
  • 0,5 dl jordnötter, finhackade
  • 8 körsbärstomater, delade
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 msk olja
  • 1 krm svartpeppar
  • 10 stringbeans, strimlade

Kokossoppa (Tom Kha)

  • 100 g champinjoner, delade
  • 1 förp kokosmjölk
  • 5 cm färsk ingefära, skivad
  • 2 citrongrässtjälkar
  • 3 färska limeblad
  • 5 msk fisksås
  • 1 dl limefrukt, juice
  • 5 stjälkar färsk koriander, grovhackad
  • 2 färska röda chilifrukt, hackade

Gör så här

Dumplings

  1. Alla tre dumplingsfyllningarna tillagas på samma sätt. Alla ingredienser förutom degplattorna grovhackas och mixas i en matberedare till grov/finfördelad konsistens. Viktigt är att inte mixa för länge till alltför smetig konsistens.
  2. Wontonplattorna läggs på bricka med den mjölade sidan neråt.
  3. Lägg ca 1 msk fyllning på varje degplatta.
  4. Spraya lätt vatten med en sprayflaska och försegla kanterna med hörn mot hörn och vecka kanten.
  5. Ångkoka i ångkokare eller ångkastrull i 7 minuter.
  6. Biffdumplingar efterstekes i smör.

Dipsås

  1. Alla ingredienser rörs ihop.
  2. Serveras med laxdumpling.

Papayasallad

  1. Riv eller skär den skalade papayan i tunna strimlor.
  2. Blanda tomater, vitlök, citronjuice, jordnötter, chili, fisksås, olja, socker i en skål och krossa eller mosa ordentligt som om det var en stor mortel.
  3. Tillsätt papayan och fortsätt att blanda någon minut.
  4. Smaka av salladen och tillsätt mer vitlök, chili, fisksås, etc. efter smak.
  5. Servera med strimlade stringbeans och efterstekt biffdumpling.

Kokossoppa

  1. Rensa och dela champinjonerna.
  2. Koka upp kokosmjölken i en kastrull och tillsätt några skivor färsk ingefära, citrongräset,limebladen och champinjonerna.
  3. Låt koka i ca 3 minuter.
  4. Smaksätt med fisksås, limejuice, chili, och koriander.
  5. Servera med kalkondumpling.