Rostad strömming med tomat och krondill
Rostad strömming med tomat och krondill
15 ingredienser
En variant på klassisk svensk kräftströmming. Ett måste i augusti månad. /Fredrik
Receptet kommer från Hela årets kokbok.
Receptet är beräknat som en förrätt för 4 personer.
Ingredienser
Strömming
- 400 g strömmingsfilé
- rapsolja, till plåten
- salt (efter smak)
- vitpeppar, nymald (efter smak)
- 1 msk krossade dillfrön
- krondill, till garnering
vinägrett
- 2 tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl neutral matolja (t ex raps- eller solrosolja)
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- salt (efter smak)
- svartpeppar, nymald, (efter smak)
- 0,5 tsk krondill, finhackad
- 0,5 tsk strösocker
Gör så här
Strömming
- Skålla, skala och dela tomaterna.
- Kärna ur och tärna fint.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela strömmingsfiléerna på mitten.
- Olja in en plåt med rapsolja och lägg filéerna på plåten.
- Krydda med salt, peppar och krossat dillfrö. Sätt in i ugnen, max 4–5 minuter.
Vinägrett
- Blanda ingredienserna till vinägretten i en skål.
- Lägg upp strömmingen på ett fat och slå vinägretten över.
- Garnera med krondill.