Laxcarpaccio
Laxcarpaccio
15 ingredienser
40 min
En klassisk förrätt som smälter i munnen!
Ingredienser
- 400 g lax, ryggbiten
- 1 msk salt
- 2 msk strösocker
- vitpeppar
- 0,5 knippe dill
- 2 dl vitt vin
- 2 schalottenlökar
- 2 dl vispgrädde
- 100 g smör
- 3 tomater
- 2 msk gräslök, hackad
- 1 knippe dill
- 0,5 kruka persilja
- 1 tsk dijonsenap
- 1 bit färsk pepparrot
Gör så här
- Skär bort skinnet från laxen och putsa bort det mörka. Gnid in salt, socker och vitpeppar på laxfiléerna, så att det smälter. Gnid även in de finhackade dillstjälkar.
- Ställ in laxen i frysen en liten stund tills den fryser till och blir fast.
- Hacka löken och fräs den i en kastrull med smör. Slå på vinet och koka upp. Låt sedan puttra tills en tredjedel återstår. Späd med grädden och koka vidare tills en tredjedel återstår.
- Skär smöret i små bitar och vispa ner några i taget tills det reder sig. Vänd ner dijonsenapen och smaka av med salt och vitpeppar.
- Koka upp vatten i en kastrull, skär ett snitt i tomatens topp och doppa den i kokvattnet i 10 sekunder. Lyft upp den och kyl ner i kallt vatten.
- Dra bort skalet och skär tomaten i klyftor, ta bort kärnhuset och tärna köttet fint.
- Skär laxen i tunna skivor och lägg på en stor eller 4 små tallrikar. Riv pepparroten och lägg över tillsammans med tomat, dill och persilja.
- Ringla smörsås över efter smak och samvete och servera omedelbart.