Förrättslax med jordärtskockskräm

koket.se
Förrättslax med jordärtskockskräm
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Förrättslax med jordärtskockskräm

17 ingredienser

Snabbsotad lax med jordärtskockskräm, vaniljsyltade tomater och löjrom är en jättegod start på en fin middag - janske en nyårsmiddag. De går lätt att förbereda så du får tid över att umgås med dina trevliga gäster.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

  • 400 g lax, mittbit på ryggen
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk salt

Jordärtkockskräm

  • 600 g jordärtskocka [400 g skalad]
  • 1 citron, till skalning
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 100 g smör
  • salt

Vaniljsyltade tomater

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 vaniljstång
  • 16 körsbärstomater
  • löjrom, till servering
  • krasse, till garnering
  • dill, till garnering

Gör så här

  1. Dela laxen i mindre bitar. Fördela socker och salt. Låt stå ca 30 minuter.
  2. Sota snabbt på båda sidorna i varm stekpanna så laxbitarna får en mörk yta.

Jordärtskockskräm

  1. Skala skockan och lägg i vatten med citron så den inte blir brun.
  2. Koka sedan mjuk i mjölk och grädde. Sila bort väskan och mixa slät med smöret. Smaka av med salt.
  3. Skala skockan och lägg i vatten med citron så den inte blir brun.
  4. Koka sedan mjuk i mjölk och grädde. Sila bort väskan och mixa slät med smöret. Smaka av med salt.

Syltade tomater

  1. Koka upp ättika, socker, vatten och vanilj till en lag och låt svalna.
  2. Skålla tomaterna och kyl ner i kallt vatten. Skala och lägg ner i lagen. Låt gärna stå över natten.
  3. Servera med löjrom och garnera med krasse och dill.