Fisksoppa med saffran och champagne

Fiskgryta med saffran och champagne
fredrik schelin  profilbild 2023
fredrik schelin  profilbild 2023

Fisksoppa med saffran och champagne

16 ingredienser

40 min

En enkel och god fisksoppa med smak av saffran och champagne, perfekt till nyårsafton!

Ingredienser

  • 400 g torskfilé, i kuber
  • 300 g laxfilé, i kuber
  • 300 g skalade räkor, handskalade
  • 1 purjolök, sköljd och strimlad
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 dl champagne
  • 3 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 fiskbuljongtärningar (uppkokat i 2 dl vatten)
  • 1 fänkål, strimlad
  • 1 förp saffran
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 paprika
  • 1 knippe persilja

Gör så här

  1. Fräs purjolöken och löken mjuk i smör i en stekpanna. Tillsätt vitlök och tomatpuré och låt fräsa lite till.
  2. Rör i champagne och buljong (som du har kokat upp på sidan), tillsätt sedan grädde, créme fraiche, fänkål, paprika och saffran. Låt sjuda ca 15 minuter.
  3. Lägg i fisken och låt sjuda ett par minuter. Tillsätt räkor och hetta upp snabbt.
  4. Toppa med färsk persilja och servera med bröd och aioli.

Dryckestips från Fredrik!

La Val Albariño Nr 20095
La Val Albariño är ett självklart val till helgens fiskgryta. I glaset bjuds vi på sprakande mineralsälta och frisk syra. Noter av päron, vit persika, gula krusbär och äppelblommor med inslag av mandel och citrus. Denna Albariño passar finfint till nyfångade fiskar från kalla hav.

Petit Chablis La Chablisienne Nr 5585
Ett av Bolagets mest prisvärda chablisviner som även finns på halvflaska. Här möts man av en frisk och mineralisk doft av ostronskal, stenrök och en eftersmak som bär med citrus, limezest och en aptitretande och pirrande fräschör. Vinet till skaldjur och fisksoppa.

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve Nr 7450
Krämig mousse, ett hav av gula stenfrukter, uppfriskande grapefrukt, gula och gröna äpplen och nybakat bröd. Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve är en av de bästa champagnerna in prisklass på hyllan. Alltid välgjord och välkomnande.