Fisksoppa ”Bacalao” med sherrygrädde

Fisksoppa ”Bacalao” med sherrygrädde
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Fisksoppa ”Bacalao” med sherrygrädde

19 ingredienser

40 m

Portugisisk fisksoppa med smak av  fänkål, tomat, vitt vin och saffran. Serveras med en favorit från Tinas familj - vispad grädde smaksatt med sherry! Gör soppan med dina favoritfiskar, Tina använde sig av klippfisk, hälleflundra och pillade räkor i det här receptet.

Ingredienser

portioner
  • 300 g klippfisk
  • 400 g hälleflundra
  • 200 g räkor, pillade
  • 3 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 fänkål
  • 3 kvisttomater
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 g saffranpistill
  • 1 tsk stark paprika "espelette"
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 l fiskbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • salt
  • malen svartpeppar

Servering

  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 cl torr sherry

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Strimla fänkålen och skär tomaterna i små tärningar. Fräs löken och vitlöken i en stor gryta eller kastrull tillsammans med 1 dl olja.
  2. Tillsätt sedan fänkålen, saffran och paprikakrydda. Tillsätt tomaterna, tomatpuré, lagerblad och rivet citronskal.
  3. Häll på vin och buljong så att det täcker. Koka upp och låt sjuda tills allt är mjukt. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Koka upp soppan igen och lägg i fiskbitarna. Låt sjuda några minuter så att fisken blir klar, ca 5 minuter. Avsluta med att lägga pillade räkor.
  5. Vispa grädden med sherry till mjuka toppar och klicka ner i soppan vid servering.