Fisksoppa ”Bacalao” med sherrygrädde

24 röster
40 m
4
40 m
4

Du behöver

  • 300 g klippfisk
  • 400 g hälleflundra
  • 200 g pillade räkor
  • 3 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 3 kvisttomater
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 g saffranpistill
  • 1 tsk stark paprika ”espelette”
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 l fiskbuljong eller grönsaksbuljong
  • salt och svartpeppar ur kvarn

Servering

  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 cl torr sherry

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Strimla fänkålen och skär tomaterna i små tärningar. Fräs löken och vitlöken i en stor gryta eller kastrull tillsammans med 1 dl olja.
  2. Tillsätt sedan fänkålen, saffran och paprikakrydda. Tillsätt tomaterna, tomatpuré, lagerblad och rivet citronskal.
  3. Häll på vin och buljong så att det täcker. Koka upp och låt sjuda tills allt är mjukt. Smaka av med salt och svartpeppar.

  4. Koka upp soppan igen och lägg i fiskbitarna. Låt sjuda några minuter så att fisken blir klar, ca 5 minuter. Avsluta med att lägga pillade räkor.
  5. Vispa grädden med sherry till mjuka toppar och klicka ner i soppan vid servering.
1 mars 2018

Fler goda recept