Fiskgryta med lax, torsk, blåmusslor och dillkräm

koket.se
Fiskgryta med lax, torsk, blåmusslor och dillkräm
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Fiskgryta med lax, torsk, blåmusslor och dillkräm

21 ingredienser

45 min

En festlig fiskgryta med två sorter fisk, färska blåmusslor, vitt vin och fänkål. Dillkrämen som toppar soppan är en variant på majonnäs där även potatis ingår. Buljongen från musselkoket tas tillvara och används som bas i grytan och ger massor av god smak.

Se Stefan Ekengren laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 1 förp färska blåmusslor, i nät sköljda och putsade (à 500 g)
  • 300 g torskfilé
  • 300 g laxfilé
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök, finhackade
  • 10 potatisar
  • 1 purjolök
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 knippe dill, grovt plockat
  • 1 knippe gräslök, grovhackad
  • rapsolja, till stekning

Dillkräm

  • 1 potatis, skalad
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 dl rapsolja
  • 0,5 knippe dill, finhackad
  • salt

Gör så här

Dillkräm

  1. Skala och koka potatisen. Pressa den direkt när den är kokt ner i en bunke, låt svalna något.
  2. Tillsätt äggulorna och senapen. Vispa ner rapsolja i tunn stråle. Vänd ner dillen och smaka av med salt.

Fisk- och musselgryta

  1. Skölj och putsa musslorna. Släng de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem.
  2. Koka upp vitt vin och vatten i en stor kastrull. Lägg ner blåmusslorna i vattnet. Låt koka i några minuter under lock tills musslorna öppnar sig.
  3. Skala och hacka lök och finhacka vitlök. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skär fänkålen i grova bitar.
  4. Fräs lök, vitlök och potatis i olja i en gryta. Tillsätt fänkålen och låt den fräsa med någon minut.
  5. Häll av buljongen från musslorna ner i grytan med de frästa grönsakerna. Låt småkoka. Plocka musslorna ur skalen, spara några musslor med skal till servering.
  6. Häll på grädde och mjölk i grytan och låt koka ihop ca 5 minuter. Smaka av med salt.
  7. Skär fisken i större tärningar. Ansa och strimla purjolöken. Lägg fisken i den kokande musselsåsen, sänk värmen så att fisken bara sjuder klart i såsen. Ta grytan från värmen och lägg till sist i musslor och purjolök.
  8. Toppa grytan med dill och gräslök. Servera med dillkrämen.
  9. Glöm inte att källsortera ditt matavall, och njut av din goda fisk- och skaldjursgryta.