Fisk med sommarprimörer

Fisk med sommarprimörer
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fisk med sommarprimörer

15 ingredienser

Det här är en riktigt festlig sommarlunch. Fettet i den läckra såsen hjälper upp smaken på den magra fisken och gör det lättare för kroppen att ta upp vitaminerna i grönsakerna.

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:
Sabayonne (Zabaglione)
Glace au four
Mousserande fläderblomssorbet
Monikas polkamaränger

Ingredienser

portioner
  • 750 g torskfilé
  • 2 msk salt
  • salt
  • vatten
  • 1 knippe rödbeta
  • 1 knippe morot
  • 1 knippe salladslök
  • några rädisor
  • 2 små kronärtskockor

Het citronhollandaise:

  • 500 g osaltat smör
  • 4 äggulor
  • 3 msk wasabipulver
  • 0,5 citron
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skär fisken i portions bitar, varva dem med salt och ställ kallt. Skala och ansa primörerna och koka dem mjuka mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Sås: Smält smöret och sila av det klara fettet. Bottensatsen kan kastas. Skilj äggulorna från vitorna och lägg dem i en bunke. Pressa citronsaft över äggulorna. Värm ägg och klarat smör till ca 55° var för sig. Vispa äggulorna till skum rör sedan i smöret försiktigt. Lös upp wasabipulvret i lite vatten krydda såsen efter smak. Krydda även med salt och peppar.
  3. Lägg fisken i en kastrull, slå på vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen och sjud fisken tills den är vit rakt igenom. Servera fisk och primörer med såsen.