Fast food-fest! Crab cakes, friterad kyckling och cornbread

11 röster
6

Juryn i Sveriges yngsta mästerkock imponerar med tre amerikanska snabbmatsfavoriter! Crab cakes, friterad kyckling, cornbread och de godaste tillbehören.

Visa mer
6

Du behöver

Frasig friterad kyckling

  • 4 benfria kycklinglår (600 g)
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk maizena
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 tsk havssalt
  • 2,5 dl filmjölk
  • 1 ägg
  • 1 l neutral rapsolja. till fritering

Klassisk majo

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1,5-2 dl neutral matolja
  • salt
  • vitpeppar

Crab cakes

  • 400 g krabbkött
  • 150 g potatis, kokt och kall
  • 2 äggulor
  • 2 salladslökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 lime, saft och rivet skal
  • 1 kruka koriander
  • 2-3 msk fish sauce
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 dl rismjöl, till panering
  • matolja, till stekning
  • smör, till stekning

Avokado-ärtdipp

  • 1 avokado
  • 1 dl gröna ärtor
  • 2-3 cm ingefära, saften
  • 1 krm salt

Southern cornbread

  • 1 msk baconfett
  • 3,5 dl majsmjöl
  • 1,2 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 ägg
  • 3 dl kärnmjölk
  • 6 msk osaltat smör, smält
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Frasig friterad kyckling
    Skär kycklinglåren i stora bitar och krydda med salt och peppar. Blanda mjölet med maizena, bakpulver och kryddor. Lägg upp mjölblandningen på ett fat inför paneringen. Blanda filmjölk med ett uppvispat ägg i en skål eller djup tallrik som man kommer åt att doppa kycklingbitarna i. Värm på oljan i en stekpanna eller sätt igång en fritös om ni har, oljan ska ha en temperatur på ca 180 grader när vi börjar fritera (tänk på att stänga av köksfläkten!!). Vänd kycklingen i det kryddade mjölet så det täcker rejält, lyft upp och skaka av . Doppa nu kycklingen i filmjölken också så att det täcker köttet rejält , lyft upp och avsluta med att doppa kycklingen i mjölet igen så bitarna känns panerade. Lägg ner några bitar i taget i den heta oljan och fritera/stek i ca 6-8 minuter tills de är vackert gyllenbruna och saftiga. Låt dem droppa av dem på ett hushålls- eller smörpapper.
  2. Klassisk majo
    Blanda äggula, senap och vinäger i en skål. Vispa ner oljan droppvis tills majonnäsen blir tjock och krämig , smaksätt salt, peppar och eventuellt hackad vitlök och persilja om du önskar. Servera med den friterade kycklingen.
  3. Crab cakes
    Hacka över krabbköttet och mosa potatisen i en bunke tillsammans med äggulorna. Strimla salladslök och vitlök, hacka över koriander grovt. Blanda ner lök, vitlök, koriander och limejuice samt rivet skal i krabbhacket. Smaka av med fish sauce och peppar.
  4. Forma smeten till små biffar och vänd steksidorna lätt i rismjöl (panera). Stek sedan biffarna gyllene ett par minuter på varje sida i smör och matolja. Servera med ärtdipp och extra färsk koriander på toppen.
  5. Avokado- och ärtdipp
    Kärna ur avokado och gröp ur köttet i ett mixerglas. Tillsätt ärtor, pressad ingefärsjuice och salt . Mixa till en slät dipp. Häll upp i burk och förvara i kyl.
  6. Cornbread
    Sätt ugnen på 180 grader. Lägg ner baconfettet i en stekpanna med höga kanter, som klarar gå i ugnen. Smält fettet i ugnen.
  7. Blanda samman de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa samman ägg och kärnmjölk i en annan skål. Rör ner äggvispet i bunken med de torra ingredienserna och rör samman till en slät smet. Rör sist ner det smälta smöret.
  8. Häll över smeten i den varma stekpannan och se till att smeten är jämn fördelad över pannan.
  9. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter eller tills brödet satt sig och kanterna börjar få lite färg. Låt bödet vila i 10-30 minuter innan du skär upp det.
17 april 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...