Färskpotatis med blåmusslor

Filip Fasten

Färskpotatis med blåmusslor

16 ingredienser

30 m

Färskpotatis med blåmusslor och sabayonne blir en härlig rätt att servera i sommar.

Ingredienser

portioner
  • 2 vitlökar, färska
  • 1 msk rapsolja
  • 1 förp blåmusslor, sköljda och rensade
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 4 äggulor
  • 2 msk vinäger
  • 100 g smör, smält
  • salt
  • svartpeppar
  • 10 g dill
  • 1 kg färskpotatis
  • 50 g smör
  • salt
  • 1 sallad
  • 50 g blandade örter

Gör så här

  1. Hetta upp en kastrull.
  2. Hacka den färska vitlöken och fräs med rapsolja i kastrullen. Lägg ner blåmusslorna.
  3. Slå på vitt vin och lägg på ett lock.
  4. Koka musslorna tills de öppnar upp sig. Lyft upp musslorna och den färska vitlöken och tillsätt sedan grädde i buljongen. Reducera ner till hälften.
  5. Dra av från värmen och mixa ner äggula och vinäger med hjälp av en stavmixer. Mixa sedan ner det smälta smöret och smaka av med salt.
  6. Häll upp vätskan i en gräddsifon och låt den stå varmt tills servering. Eller placera den i ett vattenbad som är 40-65 grader.
  7. Plocka sedan blåmusslorna från skalen. Lägg blåmusslor och den färska vitlöken i en bunke och krydda med dill och svartpeppar.
  8. Lägg dillstjälkarna i en kastrull med potatis, smör och välsaltat vatten.
  9. Koka potatisarna tills de precis är mjuka, häll av vattnet och låt ånga av i en kastrull i 3 minuter.
  10. Dela potatisen och fördela i fyra tallrikar med blåmusslorna, sallad och örter.
  11. Tillsätt två gaspatroner i sifonen och skala sedan väl. Skjut ner sabayonne i tallrikarna. Avsluta med svartpeppar.