Fänkålsbakad Lofotentorsk med champagnevelouté och jordärtskocka

Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Fänkålsbakad Lofotentorsk med champagnevelouté och jordärtskocka

15 ingredienser

60 m

En lyxig rätt med torskrygg, champagnesås och bakade jordärtskockor.

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskrygg
  • 2 schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk timjan, hackad
  • olja, till stekning
  • 0,5 l vitt vin
  • 1 l grädde
  • 200 g jordärtskocka
  • salt
  • peppar
  • 1 fänkål
  • 100 g smör
  • 1 citron
  • ca 1 dl champagne
  • 1 msk dill

Gör så här

  1. Stycka torsken i fyra portionsbitar på ca 150 g (spara puts till sås).
  2. Hacka lök, vitlök och timjan och fräs med lite olja. Tillsätt sedan vitt vin och låt koka i ca 5 minuter. Tillsätt grädde i såsen och låt koka försiktigt i ca 20 minuter. Tillsätt det sparade fiskputset i såsen och låt sjuda till önskad konsistens.
  3. Skala och dela jordärtskocka. Krydda med olja, salt och peppar och rosta i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.
  4. Tärna fänkålen. Lägg fänkålen och torsken på en plåt tillsammans med lite olja. Krydda torsken med salt och peppar. Baka torsken i ugn på ca 130-140 grader, till innertemperatur på ca 42 grader.
  5. Sila såsen och smaka av med smör, citron, champagne och salt.
  6. Servera torsken med fänkålen och häll på den varma såsen. Jordärtskockorna är trevligt att servera bredvid med lite hackad dill.