Explosiv räksallad

Explosiv räksallad
Foto: TV4

Explosiv räksallad

Av: Johan - Arvika

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

30m

Het sallad, med chilimarinerade räkor, serveras med krispiga krutonger och mild avocado.

Dryckesförslag: Öl, "Karlovacko" nr: 1510

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Heta räkor

  • 0,5-1 kg oskalade räkor (frysta eller färska)
  • 2-4 färsk chilipeppar (röda och gröna)
  • 1 dl sötsur chilisås
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 dl crème fraîche

sallad

  • 2-3 sorters sallad (efter smak)
  • 0,25 gurka
  • 10-12 körsbärstomater (i olika färger)
  • 8 champinjoner
  • 1 röd paprika

Heta krutonger

  • 4-6 skivor formfranska
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk cayennepeppar
  • 1 msk chilipulver

Garnering

  • 20-24 räkor
  • 2 avokador
  • heta krutonger

Gör så här

Heta räkor

  1. Skala räkor, och tina om de är frysta. Spara lite räkor till garnering.
  2. Hacka chili i små bitar.
  3. Häll chilisåsen i en skål blanda i räkor, chili och balsamvinäger.
  4. Sätt lock eller plastfolie över skålen.
  5. Låt stå i kylen till användning.

Sallad

  1. Skölj alla ingredienser noga.
  2. Hacka salladen, skiva champinjoner, dela tomaterna, tärna gurka och paprikan.
  3. Innan servering, blanda heta räkorna med crème fraiche och sedan i salladen.

Heta krutonger

  1. Blanda olivoljan med kryddorna.
  2. Pensla brödet med blandningen.
  3. Lägg i en varm torr stekpanna.
  4. Rosta på båda sidor.

Servering

  1. Servera 0,5 brödskiva per portion som tilltugg, skär resten till krutonger och garnera salladen med dessa.
  2. Garnera med 0,5 skivad avokado per portion samt några räkor.