Eton mess med jordgubbar och lemoncurd

koket.se
Eton mess med jordgubbar och lemoncurd
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Eton mess med jordgubbar och lemoncurd

13 ingredienser

1 h 30 min

Somrig dessert i glas med maränger, lime- och myntamarinerade jordgubbar, lättvispad grädde och syrlig lemoncurd! En fullträff i smaker där alla komponenter går fint att förbereda i god tid.

Eton mess är lite som Storbritanniens variant på vår marängswiss.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 4 dl vispgrädde

Jordgubbsmaränger

  • 90 g äggvita [2-3 st]
  • 90 g rörsocker, strö [1 dl]
  • 90 g florsocker
  • frystorkade jordgubbar

Citroncurd

  • 120 g citronsaft, + finrivet skal [2 st]
  • 120 g strösocker [1 1/3 dl]
  • 120 g ägg [2 st stora]

Marinerade jordgubbar

  • 600 g färska jordgubbar [12 dl]
  • 1 kruka färsk mynta, hackade blad
  • 100 g rörsocker
  • 1 vaniljstång
  • 1-2 limefrukter, färskpressad saft

Gör så här

Maränger

  1. Sätt ugnen på 80 grader varmluft. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa upp äggvitan och tillsätt rörsocker i omgångar tills du har en styv maräng. Sikta i florsockret och vänd försiktigt ner det i marängen.
  3. Fyll marängsmeten i en spritspåse med en tyll och spritsa små toppar med någon centimeters mellanrum över pappret.
  4. Strö över frystorkade jordgubbar som du pressar genom en finmaskig sil tills marängerna är lite täckta. Torka i ugnen i ca 60 minuter.

Citroncurd

  1. Vispa ihop citronjuice, finrivet skal, strösocker och ägg i en kastrull.
  2. Värm till 84 grader på spisen under vispning. Håll koll så att det inte blir för varmt, då koagulerar ägget och curden blir grynig.
  3. Sila genom en finmaskig sil. Täck över med plast mot curden. Låt svalna.

Marinerade jordgubbar

  1. Skölj bären och nyp bort jordgubbsblasten.
  2. Skär dem i fyra delar och lägg i en skål.
  3. Dela vaniljstången på längden och massera ihop med sockret tills vaniljen är fint fördelad.
  4. Blanda sockret med jordgubbarna och vänd i den hackade myntan. Låt stå ca 30-60 minuter.

Servering

  1. Vispa grädden lätt. Varva alla ingredienser i vackra glas, avsluta med maränger på toppen.