Escabeche makrill

Escabeche makrill2
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Escabeche makrill

16 ingredienser

30 min + tid i kyl

En god marinerad makrill (röding och lax går också bra) är härlig sommarmat. Servera makrillen tillsammans med Adam Thulins spanska favoriter, tortilla med kantareller, grillade grönsaker och pulpo med romescosås.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fisk (makrill, röding, lax)
  • 1 dl olivolja
  • 2 gula lökar, tunt skivade (stora)
  • 8 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 1 morot, tunt skivad (stor)
  • 3 msk korianderfrö
  • 3 msk fänkålsfrö
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl vitvinsvinäger
  • 4 dl vatten
  • ev färsk timjan (eller rosmarinskvistar, valfritt)
  • 1 msk strösocker
  • färsk bladpersilja
  • salt
  • 5 lagerblad

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en stor kastrull.
  2. Stek gul lök, vitlök, morot och alla torra kryddor i 15 minuter på medelhög temperatur under omrörning.
  3. Häll i det vita vinet och låt koka i 7 minuter.
  4. Tillsätt vinäger, timjan eller rosmarin, socker och låt puttra i 5 minuter.
  5. Ta bort från värmen och tillsätt bladpersilja.
  6. Stek fisken på båda sidor så att den får färg.
  7. Låt fisken svalna och lägg ner i lagen. Låt stå över natten i kylskåpet.