Laxpudding på Ernst Kirchsteigers vis

Laxpudding
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Laxpudding på Ernst Kirchsteigers vis

10 ingredienser

Laxpudding är en klassiker och här är Ernst goda variant.

Ingredienser

portioner
  • 2,5 kg potatis, kokt kall
  • 1 msk smör
  • 500 g laxfilé
  • 500 g gravad lax
  • 2 knippen dill
  • 10 ägg
  • 2 dl grädde
  • 8 dl mjölk
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram en ugnssäker form.
  3. Skiva den kokta potatisen.
  4. Smöra formen.
  5. Bottna formen med hälften av potatisen.
  6. Lägg gravade laxskivor över potatisen.
  7. Skär laxfilén i bitar och lägg i formen.
  8. Krydda med salt och peppar.
  9. Grovhacka dillen och strö över laxen.
  10. Lägg på sista lagret av potatisen.
  11. Knäck äggen i en skål och vispa ihop tillsammans med grädde och mjölk.
  12. Slå äggstanningen i formen.
  13. Tryck till med en sked på toppen av ingredienserna i formen. Det gör att äggstanningen kommer ner även till det understa lagret av potatisen.
  14. Grädda i cirka 30 minuter tills äggstanningen är fast och översta lagret av potatisen har blivit gyllenbrun.