Grönsakssoppa ”Ängamat”

Grönsakssoppa ”Ängamat”
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Grönsakssoppa ”Ängamat”

47

17 ingredienser

40 min

Ernst Kirchsteigers godaste grönsakssoppa för sommarens lata dagar.

Ingredienser

portioner14
  • 5 gula lökar
  • 1 kg färskpotatis
  • 1 knippe morot
  • 2 blomkål
  • 1 stjälkselleri
  • 250 g broccoli
  • 400 g sockerärtor
  • 3 l mjölk
  • 6 dl grädde
  • färsk bladpersilja
  • 3 kalvbuljongtärningar
  • 2 knippen salladslök
  • smör
  • vetemjöl
  • vitpeppar
  • flingsalt
  • vatten

Gör så här

  1. Rensa primörerna och skär ner dem i grova bitar men spara blast och annat bortfall. Koka en buljong på resterna från grönsakerna samt grovt hackad gul lök genom att lägga ner dem i en stor kastrull och täcka dem med vatten. Låt koka ca 30 min.
  2. Sila av buljongen till en annan kastrull (10 liter) så att grönsaksresterna försvinner. Tänk på att vissa grönsaker tar längre tid att koka än andra. Var därför noga med ordningen du hädanefter tillsätter grönsakerna. Börja med grova bitar av färskpotatis, morot och blomkål. Låt koka 5 min. Tillsätt därefter grova bitar av selleri, broccoli och sockerärter. Häll på 3 liter mjölk och 6 dl grädde.
  3. Tillsätt 3 köttbuljongtärningar och krydda med vitpeppar och salt efter behag. Tillsätt hackad vårlök och bladpersilja precis mot slutet så dessa behåller sin spänst! Red av soppan till önskad konsistens genom att tillsätta en sammanknådad deg av smör och mjöl. Servera tillsammans med peston och bröd.