Goaste fesksoppan i Stada
Goaste fesksoppan i Stada
27 ingredienser
30 min
Serveras med färska räkor och vitlöksmajonnäs.
Ericas vintips
Jules Muller Pinot Gris Réserve, artnr 71134
Erica bjöd även på
Kolla in alla recept på
[Klockan åtta hos stjärnorna
](/klockan-atta-hos-stjarnorna-2011)
Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Soppa
- 400 g torskfile
- 300 g laxfilé
- 0,5 purjolök
- 0,5 gul lök
- 1 msk smör
- 1 klyfta vitlök
- 1,5 msk tomatpuré
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 1 tsk basilika
- 2,5 dl vin, torrt vitt
- 1,5 fiskbuljongtärning
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1 dl crème fraîche
- 2 dl vatten
- 1 förp saffran
- 300 g räkor
- 150 g musslor
Vitlöksmajonnäs
- 1 äggula
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl olja
- 1 tsk vinäger
- 1 dl crème fraîche
- 1,5 tsk tomatpuré
- 0,5 krm cayennepeppar
- 1,5 krm salt
- 3-4 klyftor vitlök
Gör så här
Soppa
- Tina fisken om den är fryst.
- Skölj och strimla purjolök, skala och hacka gullök.
- Smält smöret i en stor gryta.
- Fräs löken mjuk, pressa ner vitlöksklyfta och blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika.
- Fräs detta en kort stund och tillsätt vin och buljongtärning.
- Koka ett par minuter.
- Häll i grädde och crème fraiche, vatten och saffran.
- Sjud 15 minuter.
- Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm.
- Lägg dem i grytan och sjud i cirka 7 minuter, tills fisken blivit fast.
- Tillsätt räkorna och musslorna.
- Hetta upp snabbt och servera genast tillsammans med varmt vitt bröd och med vitlöksmajonnäs.
- Man kan också lägga in några musslor med skal för syns skull.
Vitlöksmajonnäs
- Samtliga ingredienser ska vara rumsvarma.
- Rör i hop ägg och senap.
- Vispa ner olja först droppvis sedan i en stråle hela tiden under kraftig vispning.
- Tillsätt vinäger och crème fraiche.
- Rör sedan ner resten och låt stå och mogna en stund före servering.