Apple crumble med stjärnanis och ingefärsglass

Foto: Emil Öberg
Apple crumble med stjärnanis och ingefärsglass
13 ingredienser
En äppelpaj med smulor serveras med ingefärsglass. Använd gärna svenska äpplen, här kommer Discovery-äpplena från Österlen.
Har man inte en glass maskin så kan man köpa vanlig vaniljglass och låta stå en stund i rumstemperatur. Blanda sedan glassen med lite grädde som man har kokat upp med ingefära och stjärnanis. Låt den frysa om.
Bengt Frithiofssons vintips
Moscatel de Setúbal, Portugal, art.nr 8117, 59 kr, 4 solar.
**Vad gör jag med alla äggvitor som blir över?
**
Ingredienser
- 6 äpple, Discovery (här från Österlen)
- 1 dl rörsocker
- 1 msk malen kanel
- 1 msk färsk ingefära, riven
Smulor
- 100 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl rörsocker
- 1 msk malen kanel
Glass
- 1 l grädde
- 200 g strösocker
- 8 äggulor
- 5 stjärnanis
- 25 g ingefära
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
Äpplen
- Skala och kärna ur äpplena.
- Skär dem i klyftor och lägg dem i en skål eller bunke med socker, kanel och ingefära.
- Blanda sedan några varv med händerna så att allting mixas bra.
- Blanda rumstempererat smör, mjöl, kanel och rårörsocker till en smuldeg.
- Lägg äpplena i botten på en form eller något annat som passar till detta ändamål.
- Fördela sedan smuldegen över äpplena.
- Sen är de klara för ugnen, 180 grader i 10 minuter.
Glass
- Koka upp grädden med stjärnanis och riven ingefära.
- Dra åt sidan och låt svalna.
- Sila bort stjärnanis och ingefära.
- Tillsätt sedan äggulorna och låt kallna i kylen.
- Sen är det bara att köra den i glassmaskinen.