Kaffir

4 goda citrusfrukter att upptäcka i vinter

Hur smakar bergamott och yuzu? Här är tips på roliga frukter att frossa lite extra i när det är vintrigt ute och säsong för citrus.

Dorotea "Tea" Malmegård syns ofta i Kökets baktips på lördagar och bjuder på fantastiska sötsaker, bakverk och desserter. Här tipsar hon om syrliga favoriter till både mat och bakning. Vi gissar att du har stenkoll på en av citrusfrukterna i Teas lista nedan men att de andra tre kanske är lite mer obekanta? Läs vidare och ta pulsen på dina citruskunskaper!

Till fiskrätter, det asiatiska köket, till desserter och drinkar. När du ser dessa i affären och det är SÄSONG, köp med ett gäng, gå hem, zesta och juica järnet! /Tea

Bergamott

I säsong: januari till mars
Många som doftar på en bergamott för första gången säger – jag känner igen den här doften! I många fall är doftreferensen kopplad till att bergamott är en av huvudsmaksättarna till Earl Grey-te och General snus. Otroligt aromatiskt och smakrikt zest och juicen smakar lite som beskt limejuice. Bergamott odlas främst i Italien och Nordafrika.

Blodapelsin - underskattad vän!

I säsong februari till mars
Blodapelsin får sitt röda fruktkött på grund av ett ämne som de utvecklat naturligt för att skydda sig mot extrema temperaturskillnader. De bästa kommer från Sicilien, så leta efter ursprungsmärkning.

RECEPT: Prova Teas semifreddo med blodapelsin

Yuzu

I säsong februari till mars
Yuzun har en väldigt speciell smak och arom som kan beskrivas som en korsning mellan mandarin och grapefrukt, men trots det har den ett väldigt eget uttryck. Den ser ut som en liten grapefrukt och kommer från Ostasien där den används flitigt i både mat och dryck.

Kaffirlime

I säsong februari till mars
En limefrukt där skalet är har en mycket parfymig arom och saften är mindre intressant. Kommer vanligtvis från Asien där man använder både skal, juice och även dess otroligt härliga blad (köps torkade) till matlagning samt till väldoftande skönhetsprodukter. Du känner igen den på dess knöggliga knallgröna skal.

Tips från Tea!

Blanda citruszest med socker. Sockret hjälper till att dra ut smak och doftämnen och zesten blir superhärlig att baka med.

Citrusfrossa med Tea