4 goda citrusfrukter att upptäcka i vinter

Hur smakar bergamott och yuzu? Här är tips på roliga frukter att frossa lite extra i när det är vintrigt ute och säsong för citrus.

Dorotea "Tea" Malmegård syns ofta i Kökets baktips på lördagar och bjuder på fantastiska sötsaker, bakverk och desserter. Här tipsar hon om syrliga favoriter till både mat och bakning. Vi gissar att du har stenkoll på en av citrusfrukterna i Teas lista nedan men att de andra tre kanske är lite mer obekanta? Läs vidare och ta pulsen på dina citruskunskaper!

Till fiskrätter, det asiatiska köket, till desserter och drinkar. När du ser dessa i affären och det är SÄSONG, köp med ett gäng, gå hem, zesta och juica järnet! /Tea

Bergamott 

I säsong: januari till mars
Många som doftar på en bergamott för första gången säger – jag känner igen den här doften! I många fall är doftreferensen kopplad till att bergamott är en av huvudsmaksättarna till Earl Grey-te och General snus. Otroligt aromatiskt och smakrikt zest och juicen smakar lite som beskt limejuice. Bergamott odlas främst i Italien och Nordafrika.


Blodapelsin - underskattad vän! 

I säsong februari till mars
Blodapelsin får sitt röda fruktkött på grund av ett ämne som de utvecklat naturligt för att skydda sig mot extrema temperaturskillnader. De bästa kommer från Sicilien, så leta efter ursprungsmärkning.

RECEPT: Prova Teas semifreddo med blodapelsin>>


Yuzu

I säsong februari till mars
Yuzun har en väldigt speciell smak och arom som kan beskrivas som en korsning mellan mandarin och grapefrukt, men trots det har den ett väldigt eget uttryck. Den ser ut som en liten grapefrukt och kommer från Ostasien där den används flitigt i både mat och dryck.


Kaffirlime

I säsong februari till mars
En limefrukt där skalet är har en mycket parfymig arom och saften är mindre intressant. Kommer vanligtvis från Asien där man använder både skal, juice och även dess otroligt härliga blad (köps torkade) till matlagning samt till väldoftande skönhetsprodukter. Du känner igen den på dess knöggliga knallgröna skal.

Tips från Tea!

Blanda citruszest med socker. Sockret hjälper till att dra ut smak och doftämnen och zesten blir superhärlig att baka med.

Fler tips!

 • Pasta Salsiccia classico

  Per Morbergs 5 mest populära vardagsrätter

  Här hittar du våra 5 mest populära vardagsrätter med Per Morberg.
 • Råraka i våffeljärnet NY

  Råraka i våffeljärnet

  Att krångla och vända rårakor i stekpannan är nu ett minne blott – så här gör du råraka i våffeljärn!
  Sponsrat innehåll
 • Flygande Jacob med halloumi

  24 snabba middagstips

  24 enkla recept på middagsfavoriter. Snabbt, enkelt och gott ska det vara!
 • Sötpotatissoppa med chorizo

  Billig mat

  Billig mat är också god! Här hittar du enkla recept och middagstips som är extra snälla mot din budget. Ta en billig vecka och spara matpengar!
 • Köttbullar med potatismos och gräddig löksås

  Barnfamiljens topp 10-recept

  Recept och tips för dig som handskas med kurrande magar och kräsna små munnar i vardagspusslet.
 • Gyllene kålpudding

  Laga kålpudding till middag

  Här har vi samlar våra recept på kålpudding. Lättlagat, gott och perfekt att ta med sig i matlådan!
 • Felix - barnens vegetariska favoriter burgare

  Barnens vegetariska favoriter - 5 tips!

  Är det kinkigt vid middagsbordet när grönsakerna åker fram? Här är 5 tips på vegetariska rätter och roliga grönsaker som barnen kommer äta med glädje!
  Sponsrat innehåll