Doroteas citrusguide

Kaffir
Foto: Dorotea Malmegård

Vintern är här och så även de ljuvliga citrusfrukterna! Citrusfrukter fungerar utmärkt till fiskrätter, det asiatiska köket, desserter och drinkar. Så när du ser dem i affären och det är SÄSONG, köp med ett gäng, gå hem, zesta och juica järnet! Superskönt att ha där om du får idétorka och är sugen på något friskt!

Ett annat tips är att blanda citruszest med socker. Sockret hjälper till att dra ut smak och doftämnen och blir superhärliga att baka med.

Här nedan följer en snabb guide till några du känner mindre väl

Bergamott - i säsong: januari till mars
Många som doftar på en bergamott för första gången säger – jag känner igen den här doften! I många fall är doftreferensen kopplad till att bergamott är en av huvudsmaksättarna till Earl Grey-te och General snus. Otroligt aromatiskt och smakrikt zest och juicen smakar lite som beskt limejuice. Bergamott odlas främst i Italien och Nordafrika.

Blodapelsin - i säsong februari till mars
Blodapelsin får sitt röda fruktkött på grund av ett ämne som de utvecklat naturligt för att skydda sig mot extrema temperaturskillnader. De bästa kommer från Sicilien, så leta efter ursprungsmärkning.

Yuzu - i säsong februari till mars
Yuzun har en väldigt speciell smak och arom som kan beskrivas som en korsning mellan mandarin och grapefrukt, men trots det har den ett väldigt eget uttryck. Den ser ut som en liten grapefrukt och kommer från Ostasien där den används flitigt i både mat och dryck.

Kaffirlime - i säsong februari till mars
En limefrukt där skalet är har en mycket parfymig arom och saften är mindre intressant. Kommer vanligtvis från Asien där man använder både skal, juice och även dess otroligt härliga blad (köps torkade) till matlagning samt till väldoftande skönhetsprodukter. Du känner igen den på dess knöggliga knallgröna skal.

/Tea

Teas recept med citrus