Ambrosiakaka

Ambrosiakaka
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Ambrosiakaka

2

15 ingredienser

45 m

Underbar mandelkaka med apelsin som får en ljuvligt täcke av vaniljglasyr.

Ingredienser

portioner10 bitar

Apelsin och mandelkaka

  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 75 g mandelmjöl [1,5 dl]
  • 1,5 g salt
  • 7 g bakpulver [1,5 tsk]
  • 150 g strösocker [1 2/3 dl]
  • 60 g mjölk [1 dl + 2 tsk]
  • 70 g olja [0,75 dl]
  • 55 g ägg, rumstempererade [1]
  • 30 g äggvita [1]
  • 65 g apelsinsaft, och zest [1 stor]

Vaniljglasyr

  • 15 g mjölk, 3% [1 msk]
  • 15 g smör
  • 135 g florsocker [2 1/14 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 msk]
  • 10 g kanderad apelsin, hackad

Gör så här

  1. Apelsin och mandelkaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och mjöla springformar (ca 22 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten.
  3. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke.
  4. Rör ihop mjölk, olja och ägg tills det är helt blandat.
  5. Blanda i de torra ingredienserna och vispa tills du har en jämn smet.
  6. Tillsätt apelsinzest och juicen.
  7. Fördela smeten i formarna och grädda i cirka 30 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna innan glasyren hälls på.
  9. Vaniljglasyr
    Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält.
  10. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
  11. Lämna glasyren lite åt sidan och låt den tjockna ytterligare samtidigt som den svalnar av.
  12. Häll på glasyr och strö över kanderade apelsinskalsbitar.
  13. Låt glasyren stelna.
TIPS!
läs mer
Yuzu

Upptäck nya citrusfrukter!

Tea tipsar om syrliga favoriter till både mat och bakning.

Läs mer