Dillstekt torsk med fänkål och brynt smör
Dillstekt torsk med fänkål och brynt smör
19 ingredienser
45 min
Somrig rätt med torsk som får extra god smak av att kort ligga i en marinad på gräddfil, senap och dill. Efter marineringen vänds fisken i rågmjöl och steks i generöst med smör. Blir lyxigt gott ihop med en potatispuré på pressad potatis och kräftstjärtar samt en krispig och syrlig fänkålssallad. Allt det goda slutar inte där, vid servering toppas allt med brynt smör!
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 500 g torskfilé, skuren i portionsbitar
- 1 dl gräddfil
- 3 msk dijonsenap
- 0,5 knippe dill, grovt hackat
- 2 dl grovt rågmjöl
- rapsolja, till stekning
- smör, till stekning
- salt
Mos med kräftstjärtar
- 900 g fast potatis, skalad
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 50 g smör
- 1 citron, skalet, rivet
- 0,5 knippe dill, grovt hackad
- 200 g kräftstjärt
Citrondressad fänkål
- 1 fänkål
- 1 citron, juicen, pressad
- 3 msk rapsolja
Brynt smör
- 100 g smör
Gör så här
- Strö salt runt om fiskbitarna och låt stå och rimma ca 30 minuter.
- Blanda gräddfil, senap och dill. Torka av torskfiléerna och vänd runt dem i gräddfilskrämen. Låt stå ca 30 minuter. Vänd de marinerade torsksbitarna i grovt
- rågmjöl och stek i smör och rapsolja.
Mos med kräftstjärtar
- Skala och koka potatisen mjuk. Häll av kräftstjärtarna och hacka dem grovt
- Häll av och pressa potatisen i en bunke. Koka upp grädde, mjölk och smör.
- Vispa ner blandningen i potatisen, smaka av med salt och finrivet citronskal. Vänd ner kräftstjärtar och hackad dill i potatispurén precis före servering.
Citrondressad fänkål
- Hyvla fänkålen fint. Pressa över citronsaft och ringla över rapsolja. Vänd runt och smaka av med salt.
Brynt smör
- Bryn smöret i en kastrull till gyllenbrunt under vispning.
Servering
- Bottna en tallrik med kräftpotatis, lägg en skiva torsk ovanpå, toppa med fänkål, ringla brynt smör över och garnera med dill.