• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Dillsill med citronmajonnäs, krispig jordärtskocka, äpple och dill

Dillsill med citronmajonnäs, krispig jordärtskocka, äpple och dill
Abba logga 2020 mörkblå
Abba logga 2020 mörkblå

Dillsill med citronmajonnäs, krispig jordärtskocka, äpple och dill

5 steg att laga

12 ingredienser

Visst kan man äta sill mer än under de klassiska högtiderna så som jul, midsommar och påsk. Stjärnkockarna Frida Ronge och Thomas Sjögren har skapat ett par riktigt utsökta och spännande rätter med sill som huvudråvara. Imponera i köket och njut ut av någon, eller flera, av dessa fint komponerade smårätter.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 burk Abba Dillsill

Citronmajonäs

  • 0,5 citron
  • 1 ägg
  • 3 dl matolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt

Krispig jordärtskocka

  • 4 jordärtskockor
  • fritös

Äppelvinägrett

  • 1 dl äppelmust
  • 0,5 citron
  • 3 dl matolja
  • 1 kruka dill
  • 50 g babyspenat

Gör så här

  1. Citronmajonnäs
    Knäck ägget i en bunke. Tillsätt senap, zest & juice från citronen samt lite salt. Mixa med stavmixer eller vispa med visp. Tillsätt oljan i en tunn stråle tills majonnäsen tjocknar. Smaka av med mer salt och citron om det behövs. Blir majonäsen för lös så kan man alltid tillsätta mer olja.
  2. Krispig jordärtskocka
    Värm fritösen till 160 grader. Hyvla jordärtskockan tunt på en mandolin. Fritera chipsen gyllenbruna i oljan och lyft upp chipsen på en bit papper så överbliven olja kan rinna av. Salta.
  3. Äppelvinägrett
    Värm oljan i en kastrull till ca 70 grader. Mixa olja, dill och spenat i en kannmixer på full fart i ca 3 minuter. Sila oljan genom en finmaskig sil och låt den svalna i kyl eller frys.
  4. Blanda äppelmust och citronjuice. Blanda lika delar olja som äppelmust. Smaka av med lite salt.
  5. Vid servering
    Skär sillen i tunna skivor och lägg den i botten på en djup tallrik eller skål. Toppa med lite majonnäs, chipsen och garnera med dill. Avsluta med vinägretten!