Räkcocktail med frästa vårprimörer

Räkcocktail med frästa vårprimörer
Foto: TV4

Räkcocktail med frästa vårprimörer

Av: Daniel - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

Räkcocktail med frästa vårprimörer på en botten av Fjällromröra, smaksatt med hemgjord örtolja. Allt toppas med ett krispigt örtbröd.

Dryck till maten
Canaletto Chardonnay Verdeca 2009. Artnr 32436, 69 kr.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Örtolja

  • 1,5 dl olivolja
  • 0,5 dl dill, finhackad
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Fjällromsröra

  • 4 msk crème fraîche
  • 1 förp röd kaviar (alt löjrom eller sikrom) [ca 80 g]
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Räkcocktail

  • 3 dl räkor, skalade (ca 500 g oskalade)
  • 2 dl dill, plockad
  • 0,5 gurka, liten
  • olja
  • smör
  • 0,5 purjolök (liten)
  • 1-2 klyftor vitlök
  • stjälkselleri, ett par stjälkar
  • 1 avokado

bröd

  • 2 oskivat franskbröd (gärna ett par dagar gammalt)
  • 1 citron

Gör så här

Örtolja

  1. Blanda alla ingredienser till en örtolja, gärna i en mixer.

Räkcocktail

  1. Skär purjon, selleri och vitlök.
  2. Fräs den tillsammans i lite olja och smör.
  3. Skala och tärna gurkan och avokadon.
  4. Låt lökblandningen svalna och blanda sedan med gurkan och avokadon, de skalade räkorna och plockade dillen.

Romröra

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Vid servering

  1. Lägg romröran i botten på ett cocktailglas.
  2. Lägg röran ovanpå.
  3. Ringla över örtolja.
  4. Pressa över några droppar citron.
  5. Salta och peppra.

Bröd

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skär brödet i tunna skivor, lägg dem på en plåt.
  3. Ringla örtolja över brödskivorna och rosta dem i ugnen i ca 5 minuter så att de blir gyllenbruna.
  4. Placera en brödskiva i varje cocktailglas och servera eventuellt de övriga som tilltugg.
  5. Garnera med citronskiva.