Crawfish boil

koket.se
Crawfish boil
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Crawfish boil

39 ingredienser

1 h

"Idag åker vi långt ner i södra USA och tillagar kräftorna Louisiana Style. Här serveras kräftorna både heta och varma med massor av grönsaker, korv, glaze, dippsåser och zucchinifritters. Kräftor och grönsaker hälls ut på tidningpapper och alla deltagare hugger in utrustade med haklappar och gummihandskar. Party!" /Erik Videgård

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Koklag

  • 16 l vatten

Kryddpåse

  • 100 g gula senapsfrön
  • 100 g korianderfrö
  • 40 g malen kryddpeppar
  • 20 lagerblad
  • 5 hela nejlikor

Crawfish Boil

  • 40 g chiliflakes
  • 250 g Louisiana Hot sauce
  • 100 g vitlökspulver
  • 100 g lökpulver
  • 300 g salt
  • 400 g gul lök, delade
  • 100 g vitlök, grovhackade
  • 2 kg färskpotatis
  • 5 citroner, delade
  • 2 kg rökt korv, gärna Andouille i 3 cm skivor
  • 4 majskolvar, delade i 3 cm skivor
  • 1 kg brysselkål
  • 3 kg kräftor, färska och levande
  • 2 kronärtskockor

Glaze

  • 250 g rapsolja
  • 60 g olivolja
  • 50 g gul lök, finhackad
  • 20 g vitlök, finhackad
  • 16 g Old Bay kryddmix
  • 3 g rökt paprikapulver
  • 8 g citronpeppar
  • 2 g cayennepeppar
  • 60 g kycklingfond
  • 15 g citronsaft

Het mayo

  • 800 g majonnäs
  • 180 g grovkornig senap
  • 24 g rökt paprikapulver
  • 14 g Old Bay kryddmix
  • 90 g bostongurka
  • 90 g färsk pepparrot, riven
  • 45 g äppelcidervinäger
  • 45 g Tabasco Hot Sauce
  • 15 g vitlök, riven

Gör så här

Koklag

  1. Koka upp vattnet i en stor gryta med lock, tänk på att det tar tid.

Kryddpåse

  1. Gör iordning en kryddpåse genom att lägga kryddorna i en bit gasbinda och knyta ihop den.
  2. Lägg påsen i kokvattnet.

Crawfish Boil

  1. Låt koklagen och kryddpåsen koka i 30 minuter.
  2. Tillsätt sedan chiliflakes, Louisiana Hot sauce, vitlökspulver, lökpulver och salt.
  3. När saltet har lösts upp tillsätt du gul lök samt vitlök och låter sjuda i 20 minuter.
  4. Tillsätt potatisen och sjud i ytterligare 10 minuter.
  5. Kläm ur citronsaften i grytan och låt skalen följa med.
  6. Tillsätt korv, majs samt brysselkål och låt sjuda i 5 minuter
  7. Kolla så att grönsakerna är klara och ta upp allt ur kokvätskan, håll varmt.
  8. Se till att vattnet kokar ordentligt och lägg ner kräftorna. Sätt på ett lock och låt koka i 5 minuter.
  9. Ta sedan bort grytan från värmen och lägg i grönsakerna och korven igen. Lägg på locket och låt vila i 10 minuter.
  10. Ta upp innehållet, låt kokvattnet vara kvar i grytan, och lägg det på tidningspapper mitt på matbordet. Häll glazen över.
  11. Utrusta gästerna med haklappar och handskar. Dig in!

Glaze

  1. Värm oljorna och löken. När löken mjuknat och blivit genomskinlig tillsätter du resten av ingredienserna och blandar ordentligt.
  2. Häll lite av glazen över de färdiga kräftorna och använd resten som dipp.

Het mayo

  1. Blanda alla ingredienserna och servera som dipp.